Новини

Изпрати статията по email

Симеон Сакскобургготски представи мемоарната си книга "Една необикновена съдба"

30 октомври 2014

 

„Моята книга поднася и новина, каза Негово Величество, и новината е, че никога няма да напусна България.”

 „ Голямата история се създава от малката”

На 28.10.2014г., в зала „Артхол” на Телефонната палата се състоя премиерата на автобиографичната книга "Една необикновена съдба" от Симеон Сакскобургготски, публикувана от издателство „Сиела”. Книгата бе представена от г-н Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела”, акад. Георги Марков и бившия евродепутат и депутат от НДСВ Станимир Илчев. На събитието присъстваха г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент, г-н Георги Близнашки – служебен министър-председател, бивши председатели на Народното събрание, представители от няколко правителства. Сред гостите на премиерата бяха забелязани Даниел Вълчев, Петър Стоянович, Мирослав Севлиевски,Николай Цонев,Милен Велчев,Пламен Панайотов, Мехмед Дикме, Гергана и Мони Паси,Ивайло Калфин,Огнян Герджиков,Меглена Кунева,Михаил Миков. Присъстваха и г-н Стефан Воденичаров, председател на БАН, историци от СУ „Св. Климент Охридски”, БАН и Агенция „Архиви”, действащи политически  фигури,интелектуалци, общественици и много граждани.

Сред гостите бе и посланикът на Малтийския орден у нас г-н Камило Дзуколи.



























Мемоарната книга "Симеон II. Една необикновена съдба" е книга за прочит, в нея има много мъдрост, поуки, въпроси, а менторството му е дълбоко чуждо, заяви при представянето на книгата бившият евродепутат Станимир Илчев. „В своите спомени и прозрения авторът е преминал мисловно през целия си необикновен живот, изпъстрен с много перипетии, интересни срещи и съдбовни моменти”, каза още той. Илчев открои  също така верността на царя към дълга и неговата сдържаност в оценките на факти и събития, кореспондираща изцяло с аристократичния принцип: "Never complain, never explain" ("Не се оплаквай, не се обяснявай").

„Това е неподправената изповед на човека, който през целия си живот не просто следва историческите процеси, но и ги направлява според разбиранията си за чест, дълг и отговорност към българския народ", каза акад. Марков.  Той отбеляза, че най-открояващото се качество на автобиографията е силното чувство за историзъм на Царя.

В своята реч Симеон Сакскобургготски говори за мотивите, подтикнали го да напише тази своя автобиография, за това, че тя няма претенции за обстойни мемоари или „разточителни спомени, а по-скоро е преглед на един живот, за смисъла на този живот”. „Поради факта, че съм затворен, много пъти съм бил заобикалян от митове и идеи, които са ми приписвали.  Постарах се да напиша, не за личната ми слава, напротив – правя го от първо лице за нашата история, за един период, който е бил заличаван или пренебрегван по различни причини”, каза Царят.  „Напоследък съм дълбоко загрижен и разтревожен за това, което се случва в България, за тежкия политически момент, пред който сме изправени, отбеляза Негово Величество. Той даде пример с Полша и думата "солидарност", която е успяла да обедини поляците в труден момент. „Би било чудесно всички да намерим заедно една дума, която да ни сплоти, заяви още Царят.  „В най-скоро време да се каже, че българите са способни и достойни партньори на Европа и света - това би било най-голямата ми радост до края на живота ми”, "но затова трябва да загърбим синдрома "Вуте", да погледнем по един положителен начин и всички да осъзнаем, че България има огромен потенциал, народът го има”, каза още Симеон Сакскобургготски.

В изключително интересното представяне на книгата Станимир Илчев, зам-председател на НДСВ, един от най-известните ни евродепутати, подчерта и цитира от автобиографията един от основните възгледи на Симеон II, че над над политическите възгледи винаги е добре да стоят универсални човешки качества- честност, интелигентност и щедрост. Илчев отбеляза, че той и неговите колеги на живо, в годините когато са работили заедно с него са наблюдавали проявите на честност, интелигентност и щедрост от страна Симеон II. Неговото търпение, такт и упоритост реабилитира смисъла на много неща у нас,допълни още Илчев.

В словото си, акад.Георги Марков подчерта, че това е неподправената изповед на човека, който през целия си живот не просто следва историческите процеси, но и ги направлява според разбиранията си за чест, дълг и отговорност към българския народ. Той отбеляза, че най-открояващото се качество на автобиографията е силното чувство за историзъм на Царя.

Радвам се, че Негово величество Симеон II написа и издаде своята биография, която безспорно дава сериозен принос за вярното отразяване на българската и европейската история. Горд съм, че ние от Сиела сме дали нашата малка помощ, каза  Веселин Тодоров, изпълнителен директор на Сиела.

 Царят бе изпратен с аплодисменти от препълнената зала и с възгласи "Симеон" и ставане на крака. „Моята книга поднася и новина, каза Негово Величество, и новината е, че никога няма да напусна България. А на страница 14 в книгата е продължението:

"... въпреки че продължавам да бъда превръщан в жертва на злонамерени мерзости".

 Симеон Сакскобургготски отправи специални благодарности към екипа на издателство Сиела за отличната работа по изданието и организиране на вчерашното събитието.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките