Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 82 от 21.X

СПОГОДБА МЕЖДУ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ЗА ИЗСЕЛВАНЕ ОТ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД, ЧИИТО БЛИЗКИ РОДНИНИ СА СЕ ИЗСЕЛИЛИ В ТУРЦИЯ ДО 1952 ГОДИНА (РАТИФИЦИРАНА С УКАЗ № 44

 

СПОГОДБА МЕЖДУ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ЗА ИЗСЕЛВАНЕ ОТ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД, ЧИИТО БЛИЗКИ РОДНИНИ СА СЕ ИЗСЕЛИЛИ В ТУРЦИЯ ДО 1952 ГОДИНА (РАТИФИЦИРАНА С УКАЗ № 441 ОТ 30 МАЙ 1968 Г. ВЛЯЗЛА В СИЛА ОТ 19 ВГУСТ 1969 Г.)

Обн. ДВ. бр.82 от 21 Октомври 1969г.

Член 1


Настоящата Спогодба урежда въпроса за изселването на желаещите да се изселят в Турция български граждани от турски произход, които влизат в следните категории семейни и родствени връзки с бивши български граждани от турски произход, изселили се в Турция до 1952 година и придобили турско гражданство:

а) съпруга, съпруг;

б) майка, баща, баба, дядо, прабаба, прадядо;

в) необвързани с брачна връзка до влизането в сила на настоящата Спогодба сестри и братя и непълнолетни и пълнолетни деца на починали сестри и братя.

Член 2


В срок от 6 месеца от влизането в сила на настоящата Спогодба лицата, които влизат в категориите, упоменати в член 1 и желаят да се изселят, трябва да направят пред българските власти постъпки за изселване.

Българските компетентни органи ще могат да издават на лицата, влизащи в горепоменатите категории паспорти в срок от 45 дни, считан от датата на направените постъпки.

Турските представителства в България ще могат да издават входни визи в срок от 45 дни, считан от датата на направените пред тях постъпки за визи.

Член 3




Изселването ще се извършва през периода от 1 април до 30 ноември.

Броят на изселващите се лица няма да надвишава 300 души седмично.

Член 4


Изселването и превозването на изселващите се лица ще се извършва по шосе (капитан Андреево-Капъкуле) и с железопътен транспорт през съществуващите по време на изселването гранични контролно-пропускателни пунктове.

Член 5


Изселниците ще могат да вземат със себе си документи за гражданско и имуществено състояние (нотариални актове, договори за покупко-продажба на недвижими имоти и др.), образование, професия, отбиване на военна служба, трудов стаж и други документи, за които няма законна пречка да бъдат изнасяни вън от страната.

Член 6


Изселниците ще могат да вземат със себе си и изнесат без мито личните си и домашни вещи, с изключение на тези, чийто износ се забранява от законодателството в сила по време на изселването.

Член 7


Занаятчиите и земеделските стопани, които се изселват, ще могат да изнесат без мито инструментите, сечивата, тезгяхите и машините, имащи характер на движими имущества, както и други употребявани движими имущества, които лично притежават и са необходими за упражняване на тяхното занятие, професия и за личното им стопанство, с изключение на онези, чийто износ е забранен от законодателството, действуващо по време на изселването им.

Занаятчиите и земеделските стопани ще могат да изнесат без мито и машините си, прикрепени към недвижим имот, които са им били необходими и са били използувани в занятието, професията или в личното им стопанство.

Член 8


Изселниците ще могат да изнесат хранителни продукти, домашни произведения и земеделски произведения, получени от личното им стопанство, съгласно законодателството, действуващо по време на изселването.

Изселниците ще могат да изнесат при изселването и съответното количество пшеница, необходимо за изхранване на семейството им за един-два месеца.

Член 9


Народните съвети, на чиито общини изселниците са живеели, ще удостоверяват с документ, че изселниците са собственици на имущества, посочени в чл. 6, 7 и 8.

Член 10


Изселниците ще могат свободно да ликвидират преди изселването собствеността на добитъка, който притежават. Ликвидирането ще стане съгласно законодателството, действуващо по време на ликвидацията и съществуващите пазарни условия.

Член 11


Изселниците ще могат свободно да ликвидират преди изселването недвижимите си имоти, съгласно действуващото българско законодателство към датата на влизането в сила на настоящата Спогодба.

Българските компетентни власти ще окажат съдействие при осъществяването на тази ликвидация.

Член 12


Изселниците ще получат съответна компенсация за пенсията, получавана за трудова злополука и за други пенсии и социални осигуровки, чието ползуване в чужбина се признава от българското законодателство в сила по време на изселването.

Двете страни ще решат допълнително начина, по който ще стане изплащането на компенсацията.

Член 13


Използуването и трансферът на средствата, получени от ликвидацията на недвижимите имоти и добитъка, както и на другите средства, които изселниците притежават, ще стане по следния начин:

На изселниците се разрешава да закупят и изнесат от България и да внесат в Турция стоки през или след изселването съгласно законодателствата и ограничителните разпоредби, действуващи в двете страни по време на изселването или износа и вноса на стоките.

Член 14


Разпорежданията на настоящата Спогодба ще се прилагат само за изселването на лицата, които влизат в категориите, установени в член 1.

Спогодбата подлежи на ратификация и ще влезе в сила от датата на размяната на ратификационните документи.

Спогодбата е съставена на български и на турски език. И двата текста имат еднаква сила.

Анкара, 22 март 1968 г.

За Правителството на Народна република България: Ив. Башев

За Правителството на Република Турция: И. Чаалаянгил

Промени настройката на бисквитките