Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 25.IV

МЕМОРАНДУМ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ВЪТРЕШНОВЕДОМСТВЕНИЯ КОНТРОЛ(Одобрен с Решение № 582 от 2 октомври 2013 г. на Минис..

 

МЕМОРАНДУМ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ВЪТРЕШНОВЕДОМСТВЕНИЯ КОНТРОЛ

(Одобрен с Решение № 582 от 2 октомври 2013 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 17 октомври 2013 г.)

Издаден от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.36 от 25 Април 2014г.

Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на вътрешните работи на Република Сърбия (наричани по-долу "Страните"),

в духа на международните конвенции за борба срещу престъпността,

отчитайки Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Сърбия за полицейско сътрудничество, подписано в София на 20 май 2010 г.,

като подчертават важността на ефективната превенция и противодействие на корупцията,

стремейки се към усъвършенстване на административните практики в двете министерства и повишаване на ефективността при прилагане и спазване на етичните стандарти,

оценявайки значението на международното сътрудничество и обмяната на опит в областта на засилване на вътрешната сигурност в държавната администрация,

в съответствие с националното законодателство на държавите на Страните,

постигнаха съгласие за следното:


Член 1

Този Меморандум има за цел да допринесе за разширяване на сътрудничеството между Страните с оглед повишаване на ефективността на мерките, предприемани в превенцията и противодействието на корупция и други престъпления и правонарушения, извършени от лицата, които подлежат на вътрешен контрол от Страните, както и за повишаване на административния контрол и утвърждаването на етичните стандарти.


Член 2

Компетентни органи за целите на сътрудничеството по този Меморандум са:

а) За Министерството на вътрешните работи на Република България:

- Дирекция "Вътрешна сигурност"

Адрес: бул. Княгиня Мария-Луиза 46 1202 София

Телефон: +359 2 982 51 90

Факс: +359 2 982 28 25

E-mail: tkostadinov@mvr.bg

- Дирекция "Инспекторат"

Адрес: ул. Шести септември 29

1000 София

Телефон: +359 2 982 27 98

Факс: +359 2 982 28 72

E-mail: int.60@mvr.bg;

б) За Министерството на вътрешните работи на Република Сърбия:

- Сектор "Вътрешни работи"

Адрес: бул. Зоран Джинджич 104

Тел./Факс: +381 11 300 81 83

E-mail: sukp@mup.gov.rs.


Член 3

В рамките на своите компетенции и в съответствие с националното си законодателство Страните предприемат действия за засилване на сътрудничеството в областта на превенцията и противодействието на корупцията и други престъпления или правонарушения, извършени от лицата, които подлежат на вътрешен контрол от Страните, чрез конкретни мероприятия и обмен на опит в следните области:

- осъществяване на административен контрол;

- подобряване на превантивните дейности;

- разкриване и противодействие на корупция, на конфликт на интереси и на нарушения на Етичния кодекс;

- предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления и дисциплинарни нарушения, извършени от лицата, които подлежат на вътрешен контрол от Страните.


Член 4

Страните насърчават развиването на активен двустранен диалог и тясно сътрудничество в обмена на информация и изпълнение на дейности от взаимен интерес.

Сътрудничеството между компетентните органи на Страните в областта на вътрешноведомствения контрол включва и обмен на опит за прилагането на нормативната уредба, методологията на работа, организацията и функционирането на компетентните органи.

Сътрудничеството включва също така:

- обмен на информация за причините и тенденциите за извършването на престъпления и правонарушения, извършени от лицата, които подлежат на вътрешен контрол от Страните;

- обмен на добри практики при разработване на планове за превенция, както и обмен на информация и опит за мерките и действията, предприемани в областта на предотвратяване извършването на престъпления и правонарушения от лицата, които подлежат на вътрешен контрол от Страните.


Член 5

Страните взаимно си предоставят законодателни и други правни актове, свързани с превенция, противодействие, разкриване и разследване на корупция и други престъпления или правонарушения.


Член 6

В съответствие с националното си законодателство в контекста на ефективно прилагане на най-добрите международни практики, стандарти и механизми Страните се стремят да координират дейностите по превенция, противодействие, разкриване и разследване на корупция, конфликт на интереси, нарушения на етичните кодекси за поведение на държавните служители и други престъпления или правонарушения, чиито извършители или съучастници са лица, които подлежат на вътрешен контрол от Страните.


Член 7

Страните си оказват взаимна помощ с цел повишаване на ефективността при провеждане на тестове за професионална лоялност на служителите в съответствие с националното си законодателство.


Член 8

Страните предприемат съвместно планиране и координиране на мерки за взаимодействие по конкретни случаи.


Член 9

Компетентните органи на Страните, посочени в член 2 на този Меморандум, приемат годишен график за извършване на съвместни внезапни проверки на служителите, осъществяващи граничен контрол и охрана на общата граница, за корупционни прояви и практики.


Член 10

Представители на компетентните органи на Страните провеждат работни срещи два пъти годишно на реципрочен принцип. При необходимост по молба на всяка от Страните може да се провеждат извънредни срещи за разглеждане на конкретни въпроси, които се определят по взаимно съгласие.


Член 11

В рамките на своите компетенции и отговорности компетентните органи на Страните, посочени в член 2 от този Меморандум, могат да организират съвместни семинари и обучения и могат да изпълняват съвместни проекти.


Член 12

Страните взаимно си предоставят информация за изпълнение на целите на този Меморандум и обменят опит и добри практики в превантивната дейност.


Член 13

За постигане на целите на този Меморандум Страните могат съвместно да разработват и да прилагат мерки и механизми с цел оценка на състоянието на корупцията и други престъпления и правонарушения и да приемат ефективни мерки за превенция и противодействие на тези деяния.


Член 14

При изпълнението на този Меморандум Страните използват български, сръбски и английски език.


Член 15

Този Меморандум влиза в сила на датата на подписването и остава в сила за неопределен период от време.

Всяка от Страните може да прекрати едностранно този Меморандум с изпращане на писмено уведомление до другата Страна по дипломатически път. Действието на Меморандума се прекратява в 3-месечен срок след получаване на писменото уведомление.

Подписан в Букурещ на 17 октомври 2013 г. в два еднообразни екземпляра, всеки от които на български, сръбски и английски език, като всички текстове са еднакво автентични. В случай на различия при тълкуването предимство има текстът на английски език.


Промени настройката на бисквитките