Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 62 от 29.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 213 ОТ 22 ЮЛИ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 163 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 65 ОТ 2000 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 213 ОТ 22 ЮЛИ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 163 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 65 ОТ 2000 Г.)

В сила от 29.07.2014 г.

Обн. ДВ. бр.62 от 29 Юли 2014г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Заглавието се изменя така:

"Устройствен правилник на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор".


§ 2. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. (1) Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" е юридическо лице със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. Хайдушко изворче 28.

(2) Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" е държавно предприятие по смисъла на чл. 62, ал. 3 от Търговския закон, образувано със Закона за хазарта към министъра на младежта и спорта."


§ 3. В чл. 3 накрая се добавя "и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища".


§ 4. (В сила от 01.06.2014 г.) В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За постигане на целта по чл. 3 Българският спортен тотализатор организира традиционна лотария, числови лотарийни игри, моментна лотария и залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета на територията на страната в съответствие с изискванията на Закона за хазарта и нормативните актове за неговото прилагане, а така също и други дейности, които подпомагат, съпътстват или допълват основния му предмет на дейност, в т.ч. отдаване под наем на дълготрайни материални активи."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Предприятието осъществява счетоводството и изготвя финансовите отчети в съответствие със Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти. Текущото счетоводно отчитане и формата на счетоводството на организационните структури на предприятието се утвърждават от изпълнителния директор, който може да изиска и изготвяне на отделни счетоводни отчети за резултатите и дейността на организационните структури."


§ 5. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. Организационната структура на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" включва:

1. централно управление;

2. учебно-методични центрове."


§ 6. В чл. 7 думите "Централната дирекция" се заменят с "Централното управление".


§ 7. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. Броят, наименованието и седалищата на учебно-методичните центрове се определят с решение на управителния съвет по предложение на изпълнителния директор."


§ 8. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "Централната дирекция" се заменят с "Централното управление";

б) точка 1 се изменя така:

"1. изготвя проекти за стратегически планове и програми за развитие на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор;"

в) в т. 2 думите "тото, лото и лотарийни игри и залагания върху резултатите от спортни състезания" се заменят с "хазартни игри";

г) точка 3 се изменя така:

"3. разработва, въвежда и организира хазартни игри - традиционна лотария, числови лотарийни игри, моментна лотария и залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета въз основа на издаден лиценз от Държавната комисия по хазарта;"

д) точка 5 се отменя;

е) точка 8 се изменя така:

"8. планира, организира, координира и контролира дейността на лицата, осъществяващи разпространение на удостоверителни знаци и приемане на залози за участие в игрите, отчитането на постъпленията и изплащането на печалби;"

ж) точка 9 се изменя така:

"9. изгражда, внедрява, експлоатира и поддържа централна компютърна система за приемане на залози за участие в организираните от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" хазартни игри, обработка на тиражи и изплащане на печалби;"

з) точка 11 се изменя така:

"11. осъществява цялостната дейност по финансово-счетоводното отчитане на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор";"

и) точка 12 се изменя така:

"12. организира и контролира дейността по разпространение на удостоверителни знаци и приемане на залози за участие в игрите, реализирани от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", отчитане на постъпленията и изплащане на печалби;"

к) в т. 15 думата "управлява" се заменя с "организира и контролира управлението на";

л) точка 16 се изменя така:

"16. осъществява контрол върху дейността на учебно-методичните центрове;"

м) създават се т. 17 и 18:

"17. подпомага управителния съвет на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" за правилното и законосъобразното използване на финансовите ресурси;

18. осъществява международно сътрудничество в областта на хазарта."

2. В ал. 2 думите "Централната дирекция" се заменят с "Централното управление".


§ 9. Член 10 се отменя.


§ 10. Член 10а се изменя така:

"Чл. 10а. (1) Учебно-методичните центрове:

1. организират и участват в дейността по провеждане на обучения и социално развитие на персонала на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор";

2. владеят, ползват и поддържат предоставеното им имущество.

(2) Учебно-методичните центрове се ръководят от ръководител, назначаван от изпълнителния директор на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор"."


§ 11. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "системата за обработката на тиражите" се заменят с "централната компютърна система за приемане на залози за участие в организираните от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" хазартни игри, обработка на тиражи и изплащане на печалби".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Отношенията между Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" и лицата, на които се възлага разпространение на удостоверителни знаци и приемане на залози за участие в игрите, отчитането на постъпленията и изплащането на печалби, се уреждат с договор."


§ 12. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. приема правила за работата си;".

2. Точка 3 се отменя.

3. В т. 4 след думата "персонала" се добавя "и утвърждава щата и организационната структура".

4. В т. 7 запетаята след думата "директор" се заличава и думите "централната дирекция и районните дирекции" се заменят с "и на държавното предприятие".

5. Точка 8 се изменя така:

"8. приема решения за сключването на разпоредителни сделки с недвижими имоти и движими вещи, чиято балансова стойност е над определен от него размер;".

6. Създава се т. 8а:

"8а. приема решения за сключване на договори, чийто имуществен интерес надвишава определен от него размер, в т.ч. и за откриване на процедури за възлагането им;".

7. Точка 11 се изменя така:

"11. приема и одобрява изготвения годишен финансов отчет на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" за обявяване, приема и одобрява изготвените междинни финансови отчети на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор";".

8. В т. 12 думите "финансово-счетоводен" се заменят с "финансов".


§ 13. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) създава се нова т. 4:

"4. сключва договори за управление на недвижимите имоти и за разпореждане с движимите вещи, предоставени на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор";"

б) досегашните т. 4, 5 и 6 стават съответно т. 5, 6 и 7.

2. В ал. 2 думите "директорите на районни дирекции, както и" се заличават, а думите "Централната дирекция" се заменят с "Централното управление".


§ 14. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" организира традиционна лотария, числови лотарийни игри, моментна лотария и залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета съгласно Закона за хазарта и подзаконовите актове по прилагането му."


§ 15. В чл. 23 думата "разрешение" се заменя с "лиценз".


§ 16. В чл. 24 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" организира хазартните игри в съответствие с утвърдените от Държавната комисия по хазарта условия, правила и изисквания по чл. 22, ал. 1, т. 11 от Закона за хазарта."

2. В ал. 2 думите "по подходящ начин" се заменят с "на интернет страницата на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор"."


§ 17. Член 25 се изменя така:

"Чл. 25. При получаване на лиценз за организиране на нови хазартни игри тяхното организиране започва след утвърждаване от министъра на младежта и спорта съгласувано с министъра на финансите на схема за годишно разпределение на постъпленията от тях по реда на чл. 31, ал. 1."


§ 18. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. (1) Числовите лотарийни игри и залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета се осигуряват с одобрена от Държавната комисия по хазарта централна компютърна система за приемане на залози, обработка на тиражи и изплащане на печалби, осигуряваща предаването на необходимите данни до системата на Държавната комисия по хазарта и Националната агенция за приходите, по ред и начин, определени в наредбата по чл. 6, ал. 1, т. 4 от Закона за хазарта.

(2) Тегленето на печелившите числа и определянето на печеливши квитанции в числовите лотарийни игри се провеждат публично пред комисия, чийто състав се определя от изпълнителния директор, като един от членовете й по възможност е представител на Държавната комисия по хазарта."


§ 19. В чл. 27, ал. 1 думите "и лотарии" се заменят с "от традиционна или моментна лотария или числови лотарийни игри".


§ 20. В чл. 28 т. 3 се изменя така:

"3. приходите от други дейности, които подпомагат, съпътстват или допълват основния му предмет на дейност."


§ 21. (В сила от 01.06.2014 г.) В чл. 30 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 1 думите "участниците в хазартните игри" се заменят с "лицата, представили жетони, отрязъци от фишове, талони или други удостоверителни знаци за потвърждаване на печалбата, които те материализират".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Разликата между постъпленията от хазартните игри, намалени с дължимите данъци и дължимите по Закона за хазарта държавни такси и със сумите по ал. 1, т. 1 и 2, се използва за нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища."

3. В ал. 3 думите "по предложение на управителния съвет на Българския спортен тотализатор" се заличават.

4. Алинея 5 се отменя.


§ 22. В чл. 37 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 2 се отменя.

2. Алинея 2 се отменя.


§ 23. В § 1 от допълнителните разпоредби т. 3 се отменя.


Допълнителни разпоредби

§ 24. Навсякъде в правилника думите "Българският спортен тотализатор" и "Българския спортен тотализатор" се заменят с "Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" и думите "организира и провежда" се заменят с "организира".


Заключителни разпоредби

§ 25. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на параграфи 4 и 21, които влизат в сила от 1 юни 2014 г.


Промени настройката на бисквитките