Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 5 от 17.I

НАРЕДБА № 1 ОТ 5 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА СЪХРАНЕНИЕ, ТРАНСПОРТИРАНЕ И ИЗНОС НА НЕОДОБРЕНИ АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА

 

НАРЕДБА № 1 ОТ 5 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА СЪХРАНЕНИЕ, ТРАНСПОРТИРАНЕ И ИЗНОС НА НЕОДОБРЕНИ АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА

В сила от 17.01.2017 г.
Издадена от министъра на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.5 от 17 Януари 2017г.

Раздел I.
Обща разпоредба

Чл. 1. Тази наредба урежда:

1. вида на документите за получаване на удостоверение за внос или въвеждане в страната на неодобрени активни вещества;

2. условията и реда за съхранение, транспортиране и износ на неодобрени активни вещества.

Раздел II.
Внос или въвеждане на неодобрени активни вещества

Чл. 2. (1) Неодобрени активни вещества се внасят или въвеждат след издаване на удостоверение за внос или въвеждане на партида от неодобрени активни вещества от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) или от оправомощено от него длъжностно лице.

(2) За получаване на удостоверение за внос или въвеждане на неодобрени активни вещества лицата подават в Централното управление (ЦУ) на БАБХ заявление по чл. 42, ал. 1 от Закона за защита на растенията, към което прилагат:

1. информационен лист за безопасност на български език в съответствие с чл. 31 от Регламент (ЕО) № 1907/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2006 г. относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH), за създаване на Европейска агенция по химикали, за изменение на Директива 1999/45/ЕО и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 793/93 на Съвета и Регламент (ЕО) № 1488/94 на Комисията, както и на Директива 76/769/ЕИО на Съвета и директиви 91/155/ЕИО, 93/67/ЕИО, 93/105/ЕО и 2000/21/ЕО на Комисията, наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 1907/2006 (REACH)".

2. техническа спецификация на неодобреното активно вещество, което ще се внася или въвежда;

3. декларация за обстоятелството, че заявената партида от неодобрени активни вещества е предназначена за производство на продукт за растителна защита с цел износ;

4. документ за платена такса съгласно тарифата по чл. 3, ал. 4 от Закона за Българската агенция по безопасност на храните.

(3) В 7-дневен срок от получаване на заявлението по ал. 2 експерти от БАБХ извършват проверка за пълнота и съответствие на подадените документи.

(4) При установяване на непълноти и/или несъответствия изпълнителният директор на БАБХ или оправомощено от него длъжностно лице писмено уведомява заявителя и определя срок за отстраняването им.

(5) При неотстраняване на непълнотите и/или несъответствията заявлението се оставя без разглеждане, за което заявителят писмено се уведомява.

(6) В 7-дневен срок от извършване на проверката и/или от отстраняване на непълнотите и/или несъответствията изпълнителният директор на БАБХ или оправомощено от него длъжностно лице издава удостоверение за внос или въвеждане на партида от неодобрени активни вещества при условията и по реда на чл. 43, ал. 2 и 3 от Закона за защита на растенията.

Чл. 3. Лицата, които внасят или въвеждат неодобрени активни вещества, ежегодно до 31 март подават в ЦУ на БАБХ уведомление за неодобрените активни вещества, които са внесли или въвели на територията на страната през предходната година. Уведомлението съдържа количествата и партидните номера на веществата и наименованията на граничните контролно-пропускателни пунктове, през които са внесени, съответно въведени.

Раздел III.
Съхранение на неодобрени активни вещества

Чл. 4. (1) Неодобрените активни вещества се съхраняват в складове на производители на активни вещества и на продукти за растителна защита.

(2) За складовете по ал. 1 трябва да е издаден документ за ползване на обекта със съответното предназначение при условията и по реда на Закона за устройство на територията.

(3) При изграждането и експлоатацията на складовете за съхранение на неодобрени активни вещества се спазват следните изисквания:

1. осигуряване на адекватна вентилация и осветление, съобразени с вида и количествата на опасните вещества и смеси, които се съхраняват;

2. оборудване и материали за противопожарна защита съгласно приложимото законодателство в съответствие с пожароопасните и взривоопасните свойства на съхраняваните вещества и смеси;

3. предотвратяване изпускането на неодобрените активни вещества в почвите, водите и въздуха вследствие на разливи, разсипване или разпрашаване, включително чрез използване на съдове и/или съоръжения за съхранение, съобразени с опасните свойства на съхраняваните вещества, както и осигуряване на подходящи абсорбенти, които да гарантират пълното улавяне и последващото събиране и/или третиране на изтеклите вещества;

4. осигуряване на средства за поддържане на съответните температура и влага в складовите помещения за вещества, които трябва да се съхраняват в определени граници;

5. обезопасяване на прозорците срещу влизане в склада на хора и животни;

6. обособяване на отделни места за съхранение на веществата с несъвместими категории на опасност;

7. поставяне на табели, указващи категориите на опасност на съхраняваните неодобрени активни вещества;

8. съхранение на веществата, класифицирани като силно токсични или като канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията, категории 1 и 2, в заключени помещения или шкафове, с достъп до тях само на оторизиран персонал;

9. ограничаване достъпа на външни лица до складовете.

(4) Неодобрените активни вещества могат да се съхраняват и в складове на производители на продукти за растителна защита, като за целта се обособяват и обозначават специални места с табели по ал. 3, т. 7.

Чл. 5. Лицата, които съхраняват неодобрени активни вещества, са длъжни да:

1. поддържат в наличност актуална информация за класификацията и/или опасните свойства на неодобрените активни вещества;

2. поддържат в наличност информационен лист за безопасност на български език в съответствие с чл. 31 от Регламент (ЕО) № 1907/2006 (REACH) на местата, където тези вещества се съхраняват;

3. определят отговорно лице, което има право на достъп до склада;

4. (В сила от 18.07.2017 г.) разработват и прилагат инструкции за:

а) безопасно съхранение на неодобрени активни вещества в съответствие с наличната информация по т. 1;

б) осъществяване на контрол по изпълнението на правилата за съхранение на неодобрени активни вещества;

в) работа на лицата, отговорни за съхранението на неодобрени активни вещества, относно мерките за контрол на рисковете, свързани със съхранението им;

г) обезвреждане на отпадъци от неодобрени активни вещества, образувани при разлив и разпиляване;

5. (В сила от 18.07.2017 г.) обучават лицата, отговорни за съхранението на неодобрени активни вещества, относно мерките за контрол на рисковете, свързани със съхранението им;

6. планират и осъществяват необходимите мерки за защита на работещите в обектите и прилежащите им площи при възникване на аварии по реда на Закона за защита при бедствия;

7. ограничават достъпа на външни лица до помещенията за съхраняване на неодобрени активни вещества.

Чл. 6. При съхранението на неодобрени активни вещества се прилагат и всички други изисквания за пожарна безопасност, опазване на околната среда и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, въведени с други приложими нормативни актове.

Раздел IV.
Транспортиране и износ на неодобрени активни вещества

Чл. 7. Транспортирането на неодобрени активни вещества се извършва при условията и по реда на:

1. Закона за автомобилните превози, Закона за железопътния транспорт, Наредба № 46 от 2001 г. за железопътен превоз на опасни товари (ДВ, бр. 107 от 2001 г.) и Наредба № 40 от 2004 г. за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари (ДВ, бр. 15 от 2004 г.) - за сухопътен транспорт;

2. Кодекса за търговското корабоплаване и Наредба № 16 от 2006 г. за обработка и превоз на опасни и/или замърсяващи товари по море и на опасни товари по вътрешни водни пътища (ДВ, бр. 53 от 2006 г.) - за воден транспорт;

3. Закона за гражданското въздухоплаване и Наредба № 18 от 1999 г. за безопасен превоз на опасни товари по въздуха (ДВ, бр. 25 от 1999 г.) - за въздушен транспорт.

Чл. 8. (1) Неодобрените активни вещества се транспортират при спазване на изискванията на производителя по начин, който не позволява:

1. промяна във физичните и химичните им характеристики;

2. замърсяване на околната среда;

3. увреждане или нарушаване на целостта на опаковките и етикетите им;

4. излагането им на неблагоприятни атмосферни условия, като влага, отрицателни температури или температури над 25 °С и пряка слънчева светлина.

(2) Леснозапалимите и горимите неодобрени активни вещества се транспортират и при спазване на изискванията и нормите за пожарна безопасност.

Чл. 9. При транспортиране неодобрените активни вещества се придружават от информационен лист за безопасност на български език в съответствие с чл. 31 от Регламент (ЕО) № 1907/2006 (REACH).

Чл. 10. Износът на неодобрените активни вещества се извършва при условията и по реда на чл. 22а и 22д от Закона за защита от вредно въздействие на химичните вещества и смеси.

Чл. 11. Лицата, които произвеждат неодобрени активни вещества, подават в ЦУ на БАБХ, 7 дни преди да извършат износ, уведомление за неодобрените активни вещества, които ще изнасят. Уведомлението съдържа количествата и партидните номера на веществата и наименованията на граничните контролно-пропускателни пунктове, през които ще се изнасят.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Абсорбенти" са течности или твърди вещества, които имат свойството да поглъщат (всмукват, попиват) и задържат в своя обем газове, разтвори или твърди вещества.

2. "Неодобрено активно вещество" е активно вещество, за което не е издаден регламент за одобрение по чл. 13, пар. 2 от Регламент 1107/2009.

3. "Складове" са сгради, помещения в сгради или специално обособени места в помещение на сгради.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 41, ал. 3 от Закона за защита на растенията.

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

§ 5. В чл. 5 т. 4 и 5 влизат в сила в 6-месечен срок от обнародването на наредбата в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките