Майкрософт

Изпрати статията по email

Акценти


Изтичането на поддръжката на Windows Server 2003/R2 на 14 юли, 2015 е сигнал, за началото на нов етап за развитието на вашата организация. Имате възможност да преобразувате своя дейта център и дадете възможност на вашия бизнес да се развива. 

Какво е край на поддръжката за Windows Server 2003/R2:

Няма ъпдейти за сигурност

Рискове от несъвместимост с регулаторни изисквания

Уязвимост на сървърите - опасност от хакерски атаки

 

Сиела Норма АД препоръчва да започнете да планирате миграция към Windows Server 2012 R2 , която ще осигури сигурност и надеждност за вашата организация.

Започнете да обмисляте миграция днес, за да сте сигурни, че вашите критични приложения ще бъдат защитени след 14 юли, 2015. 

 


Открийте и направете каталог на софтуера и работните потоци стартирани на Windows Server 2003/R2.
Направете инвентаризация. Създайте категории и анализирайте приложенията и работните потоци, така че да можете да вземете информиран избор за приоритетите и неотложните нужди.
Определете правилната миграция за всяко приложение и работен поток. Използвайте възможността да научите как можете да преобразувате своя дейта център с новите разширени възможности на Windows Server 2012 R2, Microsoft Azure и  Office 365. Вашият избор ще бъде управляван от фактори като скорост, бърза миграция, цена и желани функционалности.
Мигрирайте, като преди това изгответе план за миграция.

 

Тук можете да разгледате Сравнение на функционалностите на Windows Server 2003 R2 и Windows Server 2012 >>


Тъй като Windows Server 2003 ще излезе от поддръжка след по-малко от година, бихме желали да Ви предложим съдействие при изработване на план за действие. Готови сме да работим заедно, за да намерим най-доброто решение конкретно за вас, което да е съобразено със скоростта и най-лесният път за миграция, цената, желана допълнителна фунционалност, която търсите и всички останали особености на Вашия бизнес. За повече информация и нужда от консултации:

Павел Павлов
Телефон.: +359 2 903 00 92
Мобилен: +359 879 20 77 42
e-mail: pavel.pavlov@ciela.com

.........................................................................................................................................................................................

 


Сиела като партньор на Майкрософт със златна компетенция в областта на лицензирането, бихме искали да Ви уведомим, че от 8 Април 2014 год. Майкрософт спира поддръжката на Windows XP Service Pack 3 (SP3) и Office 2003. След тази дата няма да се предоставя нова публично достъпна информация за поддръжката на тези продукти, включително обновления по сигурността, фиксове по функционалността или поддръжка на технически инциденти (security patches, non-security hotfixes or incident support).

 

БЪДИ МОДЕРЕН С WINDOWS 8 PRO И НОВИЯ OFFICE

Използването на Windows XP SP3 и Office 2003 във Вашата организация след датата на прекратяване на поддръжката на тези продукти може да изложи компанията Ви на следните рискове: 

 

Рискове за сигурността и рискове от несъвместимост с регулаторни изисквания – Неподдържана среда и такава оставена без обновления са уязвими и отворени за много рискове касаещи сигурността. Това може да доведе до официално призната, от външен или вътрешен одитор, невъзможност за упражняване на контрол, което да доведе до прекратяване на сертификации и/или публично признаване на неспособността на организацията да поддържа системите си и клиентската информация.
Липса на предоставяна поддръжка от независими производители на софтуер (Independent Software Vendor) и ОЕМ (Original Equipment Manufacturer) производители;

 

КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ОПЦИИ?

1. Преминаване към по-висока версия (ъпгрейд) - Тази опция предлага на клиентите най-добрата възвращаемост от инвестицията като дава възможност да се използват модерни компютри с инсталиран Windows 8 Enterprise, Office 2013, Office 365;

 

2. Закупуване на договор за специфична поддръжка (Custom Support) през поддръжка тип Premier, за да продължите да ползвате неподдържани продукти – Имайте предвид, че цената на специфичната поддръжка е значително по-висока от тази на обикновената поддръжка и се увеличава всяка година, поради увеличаващите се разходи за поддръжка на стар продукт;

 

3. Никакво действие – Microsoft и ние като партньор, препоръчваме на клиентите си да избягват тази опция, тъй като тя може да доведе до потенциални рискове в сигурността и рискове от несъвместимост с регулаторни изисквания.

В тази връзка ще се радваме да се срещнем и да обсъдим най-подходящите възможности за Вашата организация и при нужда да дадем допълнителна информация или компетентен съвет.

 

 

 

1510 София, бул. Владимир Вазов 9

Телефон: 02/ 9030 092, 02/ 9030 026