Новини

Изпрати статията по email

Експериментално Машинното гласуване – успешен проект, реализиран от Сиела Норма АД за втори път

Експериментално Машинното гласуване – успешен проект, реализиран от Сиела Норма АД за втори път

06 октомври 2014

 

След реализираните на 05.10.2014г. избори за народни представители смело можем да кажем, че машинното гласуванe е един успешен проект. Повечето от гласоподавателите дадоха положително мнение за машинното гласуване като по-удобен и практичен начин за упражняване на избирателно право.
Очевидни са предимствата на новия метод за гласуване – бързина, сигурност, по-лесна проследимост и по-бърз достъп до резултати от гласуването. Тези удобства са преимущество както за избирателните комисии, така и за гласоподавателите.

Резултати след вота:

Относно машинното гласуване г-жа Нейкова от ЦИК  съобщи, че общо 41 317 са гласували по този начин: в София те са 11 068, в Пловдив – 8255, в Кюстендил - 7717. Това все още са предварителни резултати, които могат да се променят, след като се обработят бюлетините на 100%.  Източник  >>

По неофициални данни в Първомай са гласували и машинно 3365 души (77 % от гласувалите), над 2500 - в Асеновград и около 500 - в Карлово. Източник >>

На изборите за Европейски парламент експериментът беше проведен в три района в сто секции. Тогава бяха се възползвали от машинното гласуване малко повече от 8000 избиратели, сега са 41 317. Източник >>


Изводът от проведения за втори път експеримент е, че българските граждани са позитивно настроени към новата технология и се справиха без затруднения.
Повечето от гражданите определиха системата като лесна за използване. Те с радост биха гласували по този начин не само експериментално, но и като редовна форма на следващи избори.
Скоростта за извършване на машинно гласуване е: от 15 секунди до 5 минути, в зависимост от уменията на гласоподавателите да работят с тъч скрийн устройства (устройства с екрани реагиращи на допир). Самите машини позволяват вотът да се осъществи в рамките на до 6 минути, след което самата машина се изключва.

Проектът е успешен както за България, така и за екипите на Сиела и Смартматик, които за втори път работят заедно по Експериментално машинно гласуване. Техническите екипи успешно обучиха районните и секционните избирателни комисии по места в периода 26.09 - 02.10.2014 г.

В рамките на плана, създаден съвместно с ЦИК и РИК в съответните региони, оборудването беше успешно разположено по места в предизборния ден. В ранната сутрин на изборния ден, 5 октомври 2014 г., гласуването започна в зададения от ЦИК час.
През целия ден горещата линия на Сиела за обаждания при технически проблеми получи само няколко обаждания – за нужда от подмяна на консумативи, което за втори път показа колко добре са преминали обученията по места, а също и колко лесна за използване е новата система за машинно гласуване. Сиела и Смартматик бяха подсигурили 100 броя резервни машини за деня на гласуването, което допълнително позволява своевременна подмяна на нужната техника.
След приключване на изборния ден резултатите, записани в паметта на машините, заедно с  разпечатките от машините удостоверяващи броя гласували, както и техните гласове по партии и преференции, бяха предадени на ЦИК, а самото оборудване бе прибрано в централния склад.
Така в рамките на един ден екипът на Сиела обслужи и обезпечи технически 300 избирателни секции.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките