Новини

Изпрати статията по email

"Сиела" създаде "Учебно предприятие "Сиела Джуниър" в подкрепа на ученици от Националната търговско-банкова гимназия

11 май 2017

 

"Опитът е рожба на мисълта, а мисълта – рожба на действието."
Бенджамин Дизраели



Резултати от проведена анкета показват, че 78% от завършилите нямат практически познания, 41% от фирмите са обучавали допълнително наетите от тях млади хора, а 33% от фирмите смятат, че у младежите липсва предприемаческо мислене. Тази статистика, както и други наши наблюдения, алармират за очевидната нужда от промяна на статуквото.



През учебната 2016–2017 г. ученици от 11-и клас на Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) в София отправиха предложение към "Сиела Норма" АД да ги подкрепи в участието им в XVIII панаир по проект "Интегративно практическо обучение" и XX международен панаир на учебните предприятия "Млад предприемач".



Като социално-отговорна фирма, която постоянно подкрепя младежта и подава ръка на бъдещи кадри, "Сиела Норма" АД с радост прегърна предложението на учениците и стана ментор на "Учебно предприятие "Сиела Джуниър". Две от направленията на "Сиела Норма" АД – ПИС и Книгоиздаване, се включиха активно в подпомагането и споделянето на опит с младежите, поощрявайки ги и с рекламни материали и книги.
Резултатът не закъсня – "Учебно предприятие "Сиела Джуниър" се представи достойно и в двете мероприятия, печелейки първо място на XX международен панаир на учебните предприятия "Млад предприемач" и трето място на XVIII панаир по проект "Интегративно практическо обучение".

Високите постижения на децата за пореден път ни показаха, че вървим в правилната посока, и че подаването на ръка на умни и амбициозни млади хора всъщност е подаване на ръка на бъдещи успешни кадри в българската бизнес среда.

Думите на изпълнителния директор на "Сиела Норма" АД Веселин Тодоров показват красноречиво дългосрочната позиция на фирмата: "За менторството се смята, че е предаване на мъдрост от мъдър и доверен съветник, който обикновено заема лидерска позиция, помага и насочва кариерата на друг човек.
Ние от "Сиела Норма" се отзовахме без колебания на запитването на учениците от 11-и ж клас на Националната търговско-банкова гимназия по дисциплината "Работа в учебно предприятие – учебна практика" с идеята, че трябва да има промяна в образованието не толкова като съдържание, колкото до това какъв е смисълът на съдържанието и ползите от него, ако няма къде да приложим знанията и да видим резултатите от тях.
Една стара приказка казва "Занаят не се учи, занаят се краде". Ние – поколението на вашите родители, нямахме достъп до такива новости, когато бяхме ученици и студенти, нямахме възможностите да развиваме умения и компетенции под погледа на знаещи и можещи професионалисти от финансовата, маркетинговата, управленската и образователната сфера, затова сега даваме поле за развитие на младите хора."

грамота

 

НТБГ

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките