Новини

Изпрати статията по email

Сиела Норма осигури 3000 машини за гласуване за Европейските избори

Сиела Норма осигури 3000 машини за гласуване за Европейските избори

29 май 2019

 

„Сиела Норма“ АД е изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.“

 

 

„Сиела Норма“ АД изпълни своите задължения по сключения договор с възложител Централната избирателна комисия и в съответствие с последващите решения и указания на ЦИК, касаещи провеждането на машинното гласуване, както следва:

 

  1. Наем на 3000 специализирани устройства с предвидени 10 % резервни устройства (300 бр.) с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване.
  2. Устройства за обучение и за разяснителна кампания, заедно със съпътстващ софтуер към тях.
  3. Възможност за обновяване на софтуера при необходимост и при поискване от Възложителя за всичките специализирани устройства.
  4. Осигуряване на паравани и кутии за разписките от електронното машинно гласуване в секциите.
  5. Проведени обучения за работа с машините и анализ и обобщаване на резултатите.
  6. Осигуряване на обучителни материали и материали за разяснителната кампания за електронно машинно гласуване.
  7. Логистика, транспортиране, инсталиране, деинсталиране, тестване, техническа поддръжка и оказване на техническа помощ и съдействие.
  8. Изпълнение на всички посочени дейности в срок.

 

Машините използвани на 26.05.2019 г. са чисто нови, съвременни и са произведени и програмирани спрямо Изборния кодекс на Република България. Използването им при гласуване е лесно, бързо и удобно, като значително се намалява рискът от злоупотреби, предвид липсата на недействителни гласове.

 

„Сиела Норма“ АД изпълнява успешно обществени поръчки с предмет машинно електронно гласуване, съвместно с нидерландската компания Смартматик, които са световно признати като най-добрите в областта на производство, доставка и поддръжка на машини за гласуване. Комбинацията между дългогодишния опит на Смартматик и представените от „Сиела Норма“ специализирани услуги, е реализирала успешно още 4 обществени поръчки с предмет машинно електронно гласуване, от които 2 представляват експериментално машинно гласуване и 2 са с реално броене на гласовете от машинния вот:

 

  • май 2014 г. на изборите за членове на Европейския парламент – 100 секции
  • септември 2014 г. на изборите за народни представители – 300 секции
  • октомври 2015 г. на местните избори – 50 секции
  • ноември 2016 г. на изборите за президент - 500 секции.

 

 

Относно проведените избори за членове на Европейски парламент на 26.05.2019 г., „Сиела Норма“ АД изказва своите благодарности на Централната избирателна комисия и на органите на реда, чиято координация и добро партньорство осигури успешното приключване на изборния процес по машинно гласуване в страната. Компанията благодари и на гражданите, които избраха да гласуват машинно, довериха се на нашите специалисти и подкрепиха усилията към един по-прозрачен, честен и по-бърз и лесен изборен процес.

 

 

Екипът на „Сиела Норма“ АД благодари на всички, които се включиха в огромната организация - над 1000 души бяха ангажирани с различни дейности свързани с машинното гласуване.

 

 

Без общите ни усилия нямаше как всичко да приключи успешно, а именно:

 

  • в 2000 обекта в цялата страна се проведе машинно гласуване с разположени 3000 бр. машини
  • само 10 секции с машинно гласуване с технически проблем с машините – минимален брой от 0,3 %, което е под допустимото при такъв голям брой машини.

 

 

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките