Новини

Изпрати статията по email

Дейностите по асистирана репродукция са възобновени с нова заповед на Министерството на здравеопазването

Дейностите по асистирана репродукция са възобновени с нова заповед на Министерството на здравеопазването

27 април 2020

 

Със Заповед РД-01-238 от 26.04.2020 г. на министъра на здравеопазването дейностите по асистирана репродукция се възобновяват при спазване на допълнителни изисквания за ограничаване разпространението на коронавируса.


Всеки пациент следва да се приема като потенциално заразен с COVID-19 и медицинският персонал задължително да използва всички необходими лични предпазни средства.


Трябва да има цялостна дезинфекция на помещенията и минимум 15 минути отстояние между пациентите.


Препоръчва се два дни преди фоликулната пункция да има направен PCR тест за COVID-19.


Изисква се наблюдение на ранните бременности (до 12 г.с.)  след инвитро процедури при максимални изисквания за сигурност.


Спазването на  въведените противоепидемичните мерки е задължително за всички лечебни заведения, които изпълняват дейности по асистирана репродукция, при засилен контрол за спазването им от страна на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" и от Регионалните здравни инспекции.


Заповед РД-01-238/26.04.2020 г. на министъра на здравеопазването е налична в продукт "Сиела Здравеопазване". Ще откриете и важни препоръки, насоки, указания и основни стъпки за поведение при идентифициране на пациенти със съмнение за COVID-19.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките