Новини

Изпрати статията по email

Учителите за първи път ще оценяват проектите за новите учебници и в електронен вариант

Учителите за първи път ще оценяват проектите за новите учебници и в електронен вариант

29 април 2020

 

Промените в Наредба № 10 от 2017 г. за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала ("Държавен вестник", бр. 102 от 2017 г.) бяха обнародвани в бр. 39 на официалното издание от 28.04.2020 г.

 

Според новите текстове съдържанието на учебниците по учебен предмет или модул от задължителната или общата професионална подготовка не трябва да надвишава одобрената учебна програма по отношение на учебното съдържание. То трябва да съответства на целите и очакваните резултати, залегнали и в плана за обучение.

 

В чл. 59 на Наредбата се правят изменения и допълнения, свързани с извънредното положение и оценяването на новите проекти на учебник или учебен комплект.

 

Както досега, издателствата ще можат да предлагат готово книжно тяло на учебници. Новост е възможността, когато е наличен електронен вариант, той да се предоставя на цифров носител или да се посочва интернет адрес, чрез който да се осъществи достъп до съдържанието му.

 

Министърът на образованието и науката със заповед утвърждава списъка на училищата и определя формата, по която ще се оценяват проектите, както и срок за тяхното предлагане за оценяване от учителите.

 

Учебниците и учебните комплекти, одобрени преди влизане в сила на тази наредба, продължават да се използват в системата на училищното образование до одобряване на нови учебници и учебни комплекти при условията и по реда на тази наредба, е записано в заключителните разпоредби.

 

Всички нормативни актове в сферата на образованието, включително и промените, наложени с извънредно законодателство, са налични в продукт "Сиела Образование Директор".

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките