Новини

Изпрати статията по email

Европейският съюз отпуска безвъзмездна помощ на България за борба с COVID- 19 в размер на 1,5 милиарда лева

Европейският съюз отпуска безвъзмездна помощ на България за борба с COVID- 19 в размер на 1,5 милиарда лева

30 април 2020

 

Документи относно финансирането на икономическите и социалните мерки, предприети от българското правителството, със средства от Европейския съюз, са обнародвани в официалното издание на ЕС.

С решение от 14.4.2020 г. се отпуска на България Помощ № ЕС SA.56905 (2020/N) за запазване на работните места в най-засегнатите сектори в условията на пандемията (COVID-19- Employment scheme for preserving jobs in most affected sectors).

 

Финансирането е безвъзмездно и е в размер на 1,5 милиарда лева (приблизително 767 милиона евро). С този директен грант ще бъде финансиран националния фонд "Безработица", като помощта е със срок до 31 юли 2020 г.

 

Помощта от ЕС е под формата на субсидии за заплати и включва "всички допустими икономически сектори за получаване на помощ".

 

Европейската комисия одобри и схема за публични гаранции в размер на 500 милиона лева (приблизително 255 милиона евро) в подкрепа на малките и средни предприятия в контекста на избухналата пандемия от коронавирус. Схемата COVID-19: intermediated SME loan guarantee program бе одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г.

 

Решението на ЕК за Помощ № SA.56933 (2020/N), прието на 08.04.2020 г., е под формата на гаранция, която да ограничи риска, свързан с отпускането на заеми на предприятията, които са най-силно засегнати от икономическите последици от настоящата криза. Помощта е със срок от 8.4.2020 - 31.12.2020 г.

 

Преди дни капиталът на Българската банка за развитие бе увеличен чрез държавно финансиране с 500 милиона лева (255 милиона евро). Институцията ще осигурява публични гаранции за инвестиционни заеми и кредити за оборотен капитал за микро-, малките и средните предприятия, засегнати от избухналата пандемия от коронавирус в България.

 

Европейската комисия е преценила, че България отговаря на условията, посочени във Временната рамка. Според тези изисквания размерът на съответния заем за всяко едно предприятие е ограничен до необходимото за покриване на неговите нужди от ликвидни средства в обозримо бъдеще. Друго условие е гаранцията да покрива максимум 80 % от всеки заем и премиите за гаранция не надвишават равнищата, предвидени в документа.

 

Това са два от документите, обнародвани в официалното издание на Европейския съюз. Всички потребители на продукт "Сиела Евро" имат достъп до актуалното европейско законодателство, предписания, препоръки и решения на европейските институции. Информационната двуезична система с текстовете на английски и официалните преводи от Брюксел на български език може да купите с отстъпка между 5 и 10% от електронния ни магазин. Промоцията изтича днес.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките