Новини

Изпрати статията по email

Промени в изпитните теми и нови дати за кандидатстване след 7 и 12 клас заради дистанционното обучение

Промени в изпитните теми и нови дати за кандидатстване след 7 и 12 клас заради дистанционното обучение

05 май 2020

 

Промените в образователния процес заради извънредното положение и предстоящото полагане на изпити след 4, 7, 10 и 12 клас бяха обявени на извънреден брифинг от министъра на образованието Красимир Вълчев тази сутрин.

 

Националното външно оценяване (НВО) след 4 и 10 клас няма да се провежда тази пролет. В проектозакона, изготвен от МОН, е описано, че ще бъде направена диагностика на постигнатите резултати през есента и само в определени училища.

 

Учебната година завършва дистанционно, както беше обявено. До 27-28 май дванадесетокласниците ще имат възможност да провеждат индивидуални консултации и да се явят на изпити за повишаване на оценките.

 

Датите на държавните изпити (ДЗИ) ще бъдат 12 дни по-късно от първоначално обявените: на 1 и 3 юни, от 9 часа. ДЗИ с предмети по желание ще бъдат на 2 и 4 юни. Датата за държавните изпити за придобиване на квалификация в професионалните гимназии остава непроменена.

 

От Националното външно оценяване на зрелостниците отпада голяма част от учебния материал, изучаван дистанционно. Подробна информация ще бъде качена на сайта на МОН.

 

Получаване на свидетелство за завършено училищно образование се забавя само с 4 дни - на 26 юни. Няма да има никакъв проблем със сроковете за кандидатстването на зрелостниците във ВУЗ-ове в България и в чужбина, увери министърът на образованието.

 

Нови са датите за провеждане на изпитите след 7 клас на кандидат-гимназистите: 15 юни за български език и литература, на 17 юни - по математика. След проведена анкета в училищата е взето решение темите от учебния материал да бъдат изучаван по план до края на дистанционното обучение, но по-голямата част от него няма да бъде включен в изпитите.

 

За кандидатстването след 4 клас в математически и природоматематически училища ще се взима по-високата оценка от националния кръг на олимпиадата по математика, който ще се проведе на 28 май, или от състезанието "Математика за всеки".

 

Държавни зрелостни изпити, НВО, както и изпитите за учениците от професионалните гимназии ще се проведат присъствено при строги правила и само със съгласие на родителите.

 

По преценка на учителите през летните месеци ще се проведат допълнителни занятия за наваксване на учебния материал за тези, които не са били включени в дистанционното обучение или имат слаби оценки. Няма да има удължаване на учебната година.

 

Всички обявени промени в образователния процес, свързани със завършване на учебната година и предстоящите изпити за учениците, ще бъдат обнародвани в следващите дни. Те ще бъдат на разположение на всички потребители на продукт "Сиела Образование Директор".

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките