Новини

Изпрати статията по email

Препоръка на Еврокомисията относно предоставянето на ваучери за туристически пътувания

Препоръка на Еврокомисията относно предоставянето на ваучери за туристически пътувания

15 май 2020

 

Европейската комисия (ЕК) дава предписания за предстоящия туристически сезон с Препоръка 2020/648 от 13 май 2020 г. за предлагането на ваучери на пътниците и туристите като алтернатива на възстановяването на сумите, заплатени за отменени пакетни туристически и транспортни услуги в контекста на пандемията от COVID-19.

Документът се издава по повод многобройните анулирани пътувания заради наложените противоепидемични мерки в света и е приложим за всички резервации с начална дата 1 март 2020 г.

За да бъдат атрактивни ваучерите ЕК препоръчва въвеждането на гаранция срещу неплатежоспособност на превозвача или организатора. Ваучерите ще бъдат с минимален срок на валидност от 12 месеца, а в случай, че не бъдат използвани или не бъде употребена цялата им стойност, вложените суми би следвало да бъдат възстановени най-късно 14 дни след изтичане валидността им.

Препоръчва се да бъде гарантирано, че с получения документ клиентите на превозвачите и туроператорите ще могат да пътуват по същия маршрут, условия на обслужване и качество на туристическата услуга, както при първоначалната си резервация.

Европейската комисия насърчава осигуряването на възможност за прехвърляне на ваучери на други лица без допълнителни разходи. Според ЕК ваучерите ще станат по-атрактивни и ако номиналната им стойност бъде по-висока от направените плащания за пакетно туристическо пътуване или транспортна услуга.

Според текста на препоръката държавите членки на ЕС могат да въведат специални схеми за предоставяне на подкрепа в секторите на транспорта и пътуванията, както и да обмислят създаването на гаранционни фондове, за да обезпечат възстановяването на сумите в случай на несъстоятелност на дружеството, издало ваучера.

Всички актуални нормативни актове на европейските структури, включително препоръки и предписания за ограничаване на икономическите и социални щети заради пандемията от COVID-19, са публикувани в продукт "Сиела Евро", който може да купите с 12% отстъпка до края на месец май.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките