Новини

Изпрати статията по email

Вдигане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19 на вътрешните граници

Вдигане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19 на вътрешните граници

18 май 2020

 

Европейската комисия (ЕК) публикува съобщение, което включва критерии и етапи за "поетапен и координиран подход за възстановяване на свободата на движение и премахване на контрола по вътрешните граници" (2020/C 169/03). Всички предложени етапи "следва да се основават на оценка на променящата се обстановка и постоянно наблюдение на критериите", е посочено в документа.

 

Според експертите вдигането на ограниченията за пътуване и премахването на контрола по вътрешните граници трябва да се основават на внимателно отчитане на епидемиологичната обстановка в Европа и в отделните държави членки. Комисията препоръчва да се отчитат епидемиологична обстановка, взетите противоепидемични мерки, както и националните икономически и социални мерки.

 

Ограниченията за пътуване в рамките на ЕС следва най-напред да бъдат премахнати в райони, където епидемиологичната обстановка е сходна. В сътрудничество с държавите членки Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) разработва и постоянно ще поддържа карта, която ще съдържа информация за разпространението на вируса, която ще бъде на разположение и на хората, които преминават границите. Предварително условие за премахването на ограниченията за пътуване е гаранцията, че противоепидемичните мерки ще се спазват от началото до крайната дестинация.

 

ЕК препоръчва създаването на единен, достъпен уебсайт за предварителна консултация, автоматично получаване на SMS при влизане в чужда страна с информация за националното или регионалното информационно бюро, както и указания към кого да се обърнат пътниците по време на престоя си в чужбина, ако имат симптоми, свързани с COVID-19.

 

Европейската комисия описва настоящето състояние на контрол върху външните граници като Етап 0, при който има осигурена възможност за транспортиране на жизненоважни продукти в ЕС чрез зелени ленти за преминаване, създадени условия за улесняване на въздушния товарен транспорт и за гарантиране на свободното движение на работниците. При Етап 1 следва да се предприемат действия за възстановяване свободата на движение чрез частично премахване на ограниченията и контрол по вътрешните граници постепенно в целия ЕС. При Етап 2 трябва да настъпи общо премахване на ограниченията, като едновременно с това бъдат запазени всички нужни здравни мерки на територията на държавите членки, а мащабните информационни кампании да продължат.

 


Еврокомисията направи още редица предписания във връзка с отпадане на част от ограниченията при пътуване и възстановяване на туризма в Европа, сред които: "Насоки относно постепенното възстановяване на транспортните услуги и свързаността - COVID-19 2020/C 169/02", както и "Насоки на ЕС за постепенно възoбновяване на туристическите услуги и за санитарни протоколи в обектите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - COVID-19 2020/C 169/01".

 

Всички препоръки и официални актове на европейските органи са на разположение на потребителите на продукт "Сиела Евро", който може да купите с 12% отстъпка до края на месец май.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките