Новини

Изпрати статията по email

ВСС прие нови изменения на противоепидемичните мерки в съдебните сгради

ВСС прие нови изменения на противоепидемичните мерки в съдебните сгради

20 май 2020

 

На свое заседание Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди  предложения за изменение и допълнение на ГПК, НПК, АПК и ЗСВ, свързани с по-активно използване на информационните технологии в съдебнте производства. Поводът е необходимостта от по-голяма социална дистанция и опазване на здравето и живота на гражданите и на работещите в съдебната система в условията на пандемия.

Магистратите изразиха принципна подкрепа на проектозакони за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс и на Наказателно–процесуалния кодекс, в които се регламентира използването на видеоконференцията при провеждане на съдебни заседания, както и алтернативни възможности за призоваване и връчване на съдебни книжа.

Всички предложения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще бъдат изпратени на министъра на правосъдието.

Магистратите допълниха и измениха текстове в Правилата и мерките за работа на съдилищата в условия на пандемия. При дела със значителен обществен и/или медиен интерес и по решение на съдебния състав, в съдебните зали вече ще се допускат журналисти, по предварителна заявка и при стриктно спазване на указанията на здравните органи за ограничаване разпространението на заболяването. Алтернативна възможност е излъчване на съдебни заседания в реално време на монитор в коридора пред залата или друго помещение на съда, стрийминг в платформи за видеосподеляне и социални мрежи, създаване на аудио и/или видеозапис, който да бъде представяне на медии.

Колегията отмени и задължителното изискване за носене на ръкавици в съдебните сгради.

Продуктът, който отразява актуалното българско законодателство, както и стари редакции на нормативите, прилежащи поднормативни актове и документи, е "Сиела Норми". Може да го активирате само за няколко минути след поръчка и плащане в електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките