Новини

Изпрати статията по email

Услугата

Услугата "Искове за несъстоятелност" проверява надеждността на бизнес партньори

08 юни 2020

 

От началото на 2020 г. до днес има подадени 310 иска за несъстоятелност, от които са образувани 21 производства, а 11 са отхвърлени. Статистиката показва, че от три и половина иска един стига до производство по несъстоятелност.

Допълнителна онлайн услуга на продукта "Сиела Инфо" съдържа информация за заведените в търговските отделения на окръжните съдилища искове за несъстоятелност. Те са широко използвано средство на бизнеса за настоятелно искане на изпълнение на задълженията, регламентирано с Търговския закон.

Длъжник, който стане неплатежоспособен или свръхзадължен, е длъжен в 30-дневен срок да поиска откриване на производство по несъстоятелност. Молбата се разглежда от съда незабавно в закрито заседание и се обявява в Търговския регистър.

Втората възможност за откриване на производство по несъстоятелност е след подаване на молба от кредитор. Съдът я разглежда в закрито заседание при закрити врата с призоваване на длъжника и молителя, най-късно в 14-дневен срок.

Исковете, обявени в Търговския регистър, както и тези, за които се чака произнасянето на съда и не се обявяват, са част от данните, които се предлагат като допълнителна услуга към продукт "Сиела Инфо". Тази информация е средство за оценка на стопанската адекватност на доставчици, търговски партньори и клиенти. Дори при отказ на компетентния съд да открие процедура по несъстоятелност, наличието на молба от кредитор дава сигнал за временни или започнали финансови затруднения на юридическото лице. Те са и основен показател при оценка на краткосрочната ликвидност на фирмите.

Клиентите, абонирани за услугата "Искове за несъстоятелност", получават данните в електронната поща два пъти дневно (в HTML и MS Excel формат). Първият мейл съдържа обновената информация от предишния ден, а вторият - пълна актуализация с развитие по исковите молби.

Получаваните файлове имат като входящи данни: дата на подаването на иска и окръжен съд, който ще го разглежда, кои юридически лица са ищци и ответници по търговския спор (Булстат или ЕИК, наименование, седалище). Информацията се актуализира според развитието на иска, включително датата на оттегляне на молбата или на определението за отказ. Мейлите съдържат и данни за краткосрочна ликвидност за бърза оценка на длъжника.

Тази предварителна информация за всички постъпили искови молби за обявяване на процедура по несъстоятелност на територията на страната са инструмент за планиране на бизнес операции и превенция на възможни търговски и кредитни рискове.

Услугата се заплаща като годишен абонамент.

За да научите повече за тази услуга се свържете с нас на тел.: 02 903 0000 или имейл: ciela@ciela.com, Продуктът "Сиела Инфо" може да бъде платен и активиран през електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките