Новини

Изпрати статията по email

Законът за храните влиза в сила от днес

Законът за храните влиза в сила от днес

09 юни 2020

 

В брой 52 на "Държавен вестник" от 9.06.2020 г. е обнародван Законът за храните, който регламентира изискванията към хранителните продукти по отношение на съдържание, транспорт, съхранение, опаковка и други, както и изискванията към лицата, които работят в обекти за производство, преработка и/или дистрибуция на храни.

Национални мерки относно хигиената на храните се определят с наредби на министъра на земеделието, храните и горите, както и на министъра на здравеопазването, в съответствие с Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. Изискванията към стопаните на животни, от които се добиват храни, се регламентират с наредба на министъра на земеделието, храните и горите, с която се въвеждат изискванията на Директива 2002/99/ЕО на Съвета от 16 декември 2002 г. за установяване на ветеринарно-санитарни правила, регулиращи производството, преработката, разпространението и пускането на пазара на продукти от животински произход за консумация от човека.

Според разпоредбите на закона бизнес операторите, които произвеждат, преработват и/или дистрибутират храна, са длъжни да разполагат с информация за храните, животните и материалите, използвани при производството, преработката и/или дистрибуцията на храните под техен контрол.

За опаковането на храни трябва да се използват само материали и предмети, предназначени за контакт с храни, които отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) № 1935/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 27 октомври 2004 г.

Законът за храните определя и условията за поставяне на обозначението "Продукт от България".

В Глава трета от нормативния акт се посочват специфичните изисквания към различни продуктови групи, включително натурални минерални, изворни и трапезни води, храни, предназначени за кърмачета и малки деца, храни за специални медицински цели и храни, в които са вложени витамини, минерали и някои други вещества.

Регламентира се производството и търговията с генетично модифицирани храни само след получаване на разрешение от Европейската комисия по реда на Регламент (ЕО) № 1829/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 22 септември 2003 г.

Официален контрол ще продължи да осъществява Българската агенция по безопасност на храните.

Законът за храните, приет от 44-то Народно събрание на 27 май 2020 г., влиза в сила от днес.

Можете да се запознаете в детайли с него, ако сте потребители на продукт "Сиела Норми". Ако го купите до 20 юни ще участвате в томбола с награди. Услугата се заплаща като годишен абонамент.

Можете да направите поръчка на тел.: 02 903 0000 или имейл: ciela@ciela.com. Продуктът "Сиела Норми" може да бъде платен и активиран през електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките