Новини

Изпрати статията по email

Нова платформа за справки в имотния и търговския регистър

Нова платформа за справки в имотния и търговския регистър

10 юни 2020

 

В продължение на години гражданите и юридическите лица правеха справки в имотния и търговския регистър на два сайта: brra.bg и icadastre.bg. Агенцията по вписванията разработи нова платформа, portal.registryagency.bg, с която обещава по-високо качество на услугата. На 27 юли тя ще замени изцяло досегашните сайтове, които ще бъдат деактивирани.

Порталът няма да бъде достъпен от устройства със стари, неподдържани от производителите операционни системи и браузъри, които следва да бъдат с актуална версия.

Издадените преди 23.04.2020 г. сертификати от Агенцията по вписванията няма да могат да се ползват в новия портал. За достъп до функционалностите му, сертификатите трябва да бъдат с дата на издаване след 23.04.2020 г. Преди тази дата в портала може да се регистрира потребителски профил и да се направи тестово подписване. Първоначалната идентификация гарантира повишено ниво на сигурност, проследимост на действията и защита на личните данни, коментират от Агенцията по вписванията.

До 27 юли ще могат да се правят свободно справки в Търговския регистър, за които не се дължат държавни такси. В изпълнение на проект по Оперативна програма "Добро управление" са реализирани три нови електронни услуги, част от които вече са достъпни за ползвателите на Имотен регистър. Те се предоставят напълно безплатно и свободно, без изискване за регистрация в модернизираната платформа:

"Калкулаторът на държавни такси" осигурява автоматично изчисляване на таксите, съгласно "Тарифа за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията". Клиентите могат да проверят предварително дължимата държавна такса за вписвания, отбелязвания или заличавания.

"Проверка на статус на заявление" дава възможност за извършване на проверка за статуса на заявени удостоверения, преписи или вписвания в Службите по вписвания, за които се генерира входящ номер. Всеки потребител може да извърши проверка, както на своите заявления, така и на такива, подадени от други заявители.

"Служба по вписванията по местонахождение на имота" предоставя информация в обхвата на коя Служба по вписвания се намира търсената недвижима собственост. Трябва да се въведе име или част от име на населено място, като търсенето може да се извърши и чрез изписване на код по ЕКАТТЕ. Резултатът се извежда под формата на списък, като се визуализира броя намерени обекти (служби по вписвания).

До 27 юли електронните услуги ще бъдат достъпни единствено чрез действащите в момента сайтове на имотния и на търговския регистър, а когато новият портал ги замени, заплащането на таксите за услугите чрез отдалечен достъп ще се извършава единствено по електронен път. Ако по сметка на потребител в icadastre.bg има неизразходвани средства, при заявка от потребителите те ще бъдат прехвърлени автоматично в профила в новия портал.

За да разполагате със собствен юридически наръчник, който да Ви ориентира за административните услуги, предоставяни от органите на централната администрация, областните и общинските администрации, активирайте абонамент за продукт "Сиела Процедури" с обаждане на тел.: 02 903 0000 или със заявка по имейл: ciela@ciela.com.

Може да направите поръчка, да платите и активирате софтуера и през електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките