Новини

Изпрати статията по email

Ново тълкувателно решение на ВКС в продукт

Ново тълкувателно решение на ВКС в продукт "Сиела Практика"

12 юни 2020

 

Върховният касационен съд прие тълкувателно решение по въпрос, свързан със срока за извършване на проверки и събиране на доказателства за установяване на произхода на имущество, за което има данни, че е придобито от престъпна дейност.

Тълкувателно решение № 1/2018 г. от 04.06.2020 г. по Тълкувателно дело № 1/2018 г. на Общото събрание на Гражданската колегия е достъпно след последната актуализация на продукт "Сиела Практика".

Тълкувателното дело е образувано, след като състав на Четвърто гражданско отделение на ВКС е констатирал противоречива практика на съдебните състави.

Изтичането на срока за проверка по чл. 15, ал. 2 ЗОПДИППД (отм.), съответно по чл. 27, ал. 1 и 2 ЗОДНПИ (отм.) и чл. 112, ал. 1 и 2 ЗПКОНПИ, не е процесуална пречка за надлежното упражняване и съществуването на правото на иск и на материалното право на държавата за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и на незаконно придобито имущество.

В този контекст е допустимо образуване на производство по чл. 28 ЗОПДИППД (отм.), чл. 74 ЗОДНПИ (отм.) и чл. 153 ЗПКОНПИ след изтичане на законовия срок.

Общото събрание на гражданска колегия на ВКС приема, че проверката по чл. 15, ал. 2 ЗОПДИППД (отм.) започва и приключва с акт на директора на териториалната дирекция. Тя може да продължи една година и да се удължи еднократно за срок от шест месеца. Установява се имущественото състояние на проверяваното лице, както и това на свързаните с него лица, наличието на данни за придобито имущество от престъпна дейност, произхода на имуществото и да събере доказателства за горните обстоятелства.

Комисията взима решение въз основа на доклад на директора на териториалната дирекция за прекратяване на производството или за внасяне на искане за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Влизането в сила на присъдата на наказателния съд е абсолютна процесуална предпоставка за предявяването на искането по чл. 28, ал. 1 ЗОПДИППД (отм.), като това е началният момент за подаване до съда на искането по чл. 28, ал. 1 ЗОПДИППД (отм.).

Продукт "Сиела Практика" съдържа не само постановените съдебни дела в страната, но и тълкувателни решения и постановления на върховните съдилища (ВС, ВКС и ВАС). Софтуерът дава възможност за разширено търсене по различни критерии, включително по вид, номер, дата, година на документа, вид, номер и година на делото. Ползвателите имат възможност да ползват филтър за съдебната практика (член/параграф, алинея, буква), за да разгледат конкретни съдебни актове.

Може да поръчате продукта "Сиела Практика" на търговски представител от Вашия град, на тел.: 02 903 0000 или имейл: ciela@ciela.com, както и на електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките