Новини

Изпрати статията по email

Намалените данъчни ставки за книги, бебешки храни и други влизат в сила на 1 юли

Намалените данъчни ставки за книги, бебешки храни и други влизат в сила на 1 юли

19 юни 2020

 

В брой 55 на "Държавен вестник" от 19.VI.2020 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), с който се намалява налога за определени продукти. Той е публикуван в продукт "Сиела Норми", а всички свързани нормативни актове са актуализирани.

Чл. 66, ал. 2 от ЗДДС се изменя и ДДС става 9% за следните стоки и услуги:

 

  • доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), различни от публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама, и различни от публикации, които са изцяло или основно съставени от видеосъдържание или аудио-музикално съдържание;
  • ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна; това не се прилага за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на бира, вино и спиртни напитки, включително в случаите по чл. 128 от закона;
  • храни, подходящи за бебета или за малки деца по приложение № 4 от закона;
  • бебешки пелени и подобни бебешки хигиенни артикули по приложение № 4 от закона.

 

 

С измененията в Закона за ДДС се правят промени и в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

 

Според новите текстове, дирекция "Социално подпомагане" отпуска еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година на семействата с бъдещи осмокласници. Те трябва да са записани в държавно или общинско училище за учебната 2020 - 2021 г., да живеят постоянно в страната и да не са настанени за отглеждане извън семейството. Необходимо условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да бъде по-нисък или равен на 450 лв.

 

С измененията в Закона за ДДС се регламентират и други възможности за социално подпомагане на семейства с деца.

Срокът за служебно преизчисляване на паричните обезщетения за 2020 г. в случаите на временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст на самоосигуряващите се лица по чл. 54 от Кодекса за социално осигуряване се удължава до 30 септември.

Законът за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност влиза в сила от 1 юли 2020 г.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките