Новини

Изпрати статията по email

Новите ограничителни мерки в заповед на МЗ - вече в продукт

Новите ограничителни мерки в заповед на МЗ - вече в продукт "Сиела Здравеопазване"

28 октомври 2020

 

С издадена от министъра на здравеопазването Заповед РД-01-626 от 27.10.2020  се въвеждат редица ограничителни мерки във връзка с нарасналите случаи на заболели от коронавирус.

По предложение от Главния държавен здравен инспектор те са валидни на територията на Република България считано от 29.10.2020 г. до 12.11.2020 г.

От четвъртък се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование. За по-малките ученици продължава присъственото обучение при спазване на изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19.

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални, с изключение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование.

Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 човека при дистанция и използване на предпазни средства.

При заетост на местата до 30 % от капацитета на закрито, спазване на физическа дистанция и маски за лице, ще продължат да се провеждат културни и развлекателни мероприятия.

Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито ще се провеждат без публика. Ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и др., изрично описани в заповедта, трябва да работят при гарантирана физическа дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

За периода до 12 ноември се преустановява провеждането на планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ за областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. между 60,0 и 119,9 човека на 100 000 население за срок до 30.11.2020 година.

Няма забрана за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Заповедта на министъра на здравеопазването влиза в сила от 29.10.2020 г. Може да се запознаете с пълното й съдържание, както и с консолидираните версии на заповедите на Министерството на здравеопазването, в продукт "Сиела Здравеопазване", разработен за по-ефективното и лесно администриране на процесите в системата на здравеопазването.

Можете да го поръчате на търговски представители или закупите онлайн от електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките