Новини

Изпрати статията по email

Нови бланки и процедури в продукт

Нови бланки и процедури в продукт "Сиела Процедури"

04 декември 2020

 

Подробна информация  за административните услуги, предоставяни от новата Агенция за качеството на социалните услуги, е на разположение на потребителите на "Сиела Процедури" след последната актуализация. Публикувани са и електронни форми на документи, изисквани от агенцията, създадена с измененията в Закона за социалните услуги.

Можете да откриете информация и бланки в самостоятелна подструктура в продукта "Сиела Процедури", когато потърсите името на новата агенция в структурата по компетентен орган - "Агенции".

Сред описаните в продукта процедури са: издаване на лиценз, прекратяване или подновяване на лиценз за предоставяне на социална услуга, както и подновяване на обстоятелства, удостоверени документи за лицензиране. В правно-информационната система ще откриете изготвени декларации и удостоверения, свързани с тези процедури, сред които: уведомления за започване/прекратяване на социални услуги, промяна на обстоятелства и др.

Агенцията за качеството на социалните услуги е на бюджетна издръжка към министъра на труда и социалната политика. Тя осъществява контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, лицензира техните доставчици.

С изменените нормативни актове функциите на Държавната агенция за закрила на детето по лицензиране на доставчиците на социални услуги за деца и по контрол относно спазването на стандартите и критериите за социални услуги за деца преминаха към Агенцията за качеството на социалните услуги. Тя наследи и функциите на Агенцията за социално подпомагане по регистрация на доставчиците на социални услуги, по контрол относно спазването на законодателството в областта на социалните услуги от всички лица и по контрол относно спазването на стандартите и критериите за социални услуги за пълнолетни лица.

Дейността, структурата, числеността на персонала и нейната организация на работа са определени с Устройствен правилник, който е в сила от 01.09.2020 г. (приет с ПМС № 220 от 18.08.2020 г. и обнародван в "Държавен вестник", бр.75 от 25 август 2020 г.)

Социалните услуги, за които може да се получи лиценз от Агенцията за качеството на социалните услуги, са подробно и изчерпателно регламентирани в чл. 15 от Закона за социалните услуги. Сред тях са: информиране и консултиране, застъпничество и посредничество, общностна работа, терапия и рехабилитация, обучение за придобиване на умения и др.

Можете да платите и активирате продукт "Сиела Процедури" онлайн през електронния ни магазин или да се обадите на тел. 02 903 00 00.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките