Новини

Изпрати статията по email

"Сиела Норма" АД на 36 години

01 март 2021

 

Първата за България правно-информационна система с българско законодателство е създадена от предприятието "Норма". През пролетта на 2011 г. дружеството се обединява със "Сиела Софт енд Паблишинг" АД и така се ражда акционерното дружество "Сиела Норма". Като наследник на едно от първите софтуерни предприятия, "Сиела Норма" отбелязва 36 години бизнес.

Най-ранната история на "Норма" е документирана в архивите за българската икономика преди демократичните промени: Заповед на министъра на машиностроенето на България N.90-5 от 13 февруари 1985 г. Тя гласи: "Да се образува от 1 март 1985 г. към Централния институт за програмни продукти и системи Специализирано предприятие за програмно осигуряване "Норма" със седалище в гр. София и предмет на дейност: производство на програмни продукти и системи и извършване на услуги в областта на нормотворчеството, правоприлагането и автоматизацията на административния труд."

Заповедта е публикувана в брой 29 на "Държавен вестник" от 12 април 1985 г.

 

Дължавен вестник, бр. 29 1985 г.

 

 

Така точно преди 36 години на 1 март се учредява държавното предприятие "Норма", чиято дейност се регламентира с ПМС N.33/ 2 юли 1984 г. и ПМС N.34/ 4 юли 1984 г.

Първата правно-информационна система с българско законодателство "Норма" съществува и до днес под името "Сиела Норми", а "нормотворчеството" продължава да има необходимост и до днес от автоматизация и актуализация за нуждите на експерти от различни сфери на икономиката и социалната сфера.

Сред първите клиенти на държавното предприятие са Летище София и Министерството на транспорта, спомнят си първите служители на "Норма".

След 1986 година основната правно-информационна система започва да се предлага и като специализирани продукти: "Норма акт", "Норма финансист", "Норма труд", "Норма архив" и др., адаптирани за нуждите на експерти от различни сфери на икономиката.

През 1999 г. "Норма" е приватизирана от колектив служители, работещи в дружеството.

"Сиела"  е регистрирана през месец януари 1991 г. като бизнес-консултантска компания и издателска къща на юридически издания, наръчници и монографии в областта на правото. По-късно се специализира и като един от производителите на правно-информационни системи.

В края на 2010 г. започва сливането на двете най-големи фирми за предоставяне на информационни услуги в областта на правоприлагането и справочната бизнес информация, за да завърши през май 2011 г. с регистрирането на акционерното дружество "Сиела Норма".

За своята дългогодишна история фирмата дава възможности за професионално развитие на десетки IT специалисти.

"Сиела Норма" АД се развива в много направления: проектиране и поддържане на правно-информационни системи, разработване на софтуер за работата на българското правителство, държавни и общински институции, издателска дейност, управление на верига книжарници, събитиен мениджмънт и др.

Над 100 броя са софтуерните продукти, разработени през годините, предназначени за различни сфери на икономиката и публичния сектор, а над 1000  - автономните решения по конкретно задание.

"Сиела" е най-голямото издателство в България според броя годишно издавани заглавия с близо 30-годишна история, а в портфолиото има над 3000 заглавия, сред които се нареждат най-изтъкнатите имена в световната и българска литература.

С търговската марка "Сиела" е най-голямата по годишен оборот верига книжарници в страната, както и интернет книжарницата www.ciela.com. Близо 15 години след откриването на  първата книжарница в търговски център в България, днес търговските обекти от веригата са 16.

През 2020 г. компанията става собственик на най-голямата книжна борса в България - Борса "Искър" в гр. София, която се използва от близо 50 от най-големите издателства и търговци на книжния пазар у нас.

В края на 2020 г. "Сиела Норма"АД спечели за шести път обществена поръчка за машинно гласуване. Първите проекти през 2014 г. стартират с експериментален вот в 100 избирателни секции на изборите за членове на Европейския парламент и в 300 секции на парламентарните избори. На предстоящите парламентарни избори през април 2021 г. "Сиела Норма" отговаря за доставката и софтуера на 9600 машини, както и за обучение на всички участници в най-масовото досега машинно гласуване.

Рожденият ден на "Сиела Норма" е личен празник на няколко служители, чийто професионален път започва от първите години на държавното предприятие "Норма" и продължава до днес.

Честит празник, за много години на всички бивши и настоящи служители, на нашите клиенти и партньори!

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките