Новини

Изпрати статията по email

Конституционният съд се произнесе относно санкциите заради неплатени глоби

Конституционният съд се произнесе относно санкциите заради неплатени глоби

30 март 2021

 

Временното отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач и временното спиране от движение на пътно превозно средство на собственик за неплатени глоби противоречат на функциите и целите на принудителните административни мерки и на практика се превръщат в санкция за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава.

Това отбелязва в свое Решение №3 по дело 11 от 2020 г. Конституционния съд (КС). Със съдържанието му може да се запознаете в продукт "Сиела Практика" след последната актуализация.

Според магистратите с тези мерки законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби. КС ги тълкува като санкция за неизпълнение на едно парично задължение, чрез която се ограничава гарантираното от Конституцията право на гражданите да се придвижват свободно по територията на страната.

"Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава. Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите." - е записано в Решение №3 по дело 11 от 2020 г. Конституционния съд.

Мярката не съставлява подходящо и съразмерно средство за постигане на конституционно оправдана цел, е записано в решението. С разпоредба на чл. 171, т. 2, б. "к" от Закона за движение по пътищата, оспорена от омбудсмана на България, се ограничава правото на собственика да ползва моторното превозно средство, тъй като то се спира от движение. Този текст позволява ограничаване упражняването правото на собственост и на съсобственика - недлъжник, който не е отговорен за нарушението. Според конституционните съдии така се нарушава принципът на личната отговорност, което е допустимо "само по изключение и при призната от правото необходимост да се поправят причинени вреди".

Следете решенията на ВКС, ВАС и Конституционния съд в продукт "Сиела Практика". Правно-информационната система съдържа постановяваните от всички съдилища и други юрисдикции в Република България актове. Можете да я поръчате, платите и активирате и през електронния ни магазин.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките