Новини

Изпрати статията по email

Ново тълкувателно решение в продукт

Ново тълкувателно решение в продукт "Сиела Практика"

13 април 2021

 

Тълкувателно решение № 5 на Върховния административен съд от 29 март 2021 г. ще бъде достъпно за потребителите на "Сиела Практика" след последната актуализация.

То засяга въпроса за отговорността по чл. 19, ал. 1 и 2 от Данъчно–осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) на третото задължено лице.  Преди да се произнесат магистратите анализират две противоположни становища на съдебните състави, разглеждали такива правни спорове.

В част от съдебните решения се приема, че отговорността е частен случай на отговорност за чужди задължения и следва да се тълкува стриктно.  Текстовете регламентират процедурите за несъбрани задължения за данъци и осигурителни вноски, но не и за лихвите върху тях. Според тези съдебни решения задължението за лихви е вън от обхвата на солидарната отговорност по чл. 19 от ДОПК.

На другия полюс е съдебната практика, според която отговорността на третото задължено лице по чл. 19, ал. 1 и 2 ДОПК включва установеното задължение за лихви на главния длъжник.

Магистратите тълкуват в по-широк контекст понятията "непогасено задължение"/"непогасени задължения". Те считат, че публичните вземания, съответно публичните задължения, са определени в чл. 162, ал. 2 ДОПК и включват както данъците и задължителните осигурителни вноски, така и задълженията за лихви.

След обстойно представяне на съображенията си Общото събрание на колегиите във Върховния административен съд се произнесе, че отговорността по чл. 19, ал. 1 и 2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на третото задължено лице включва и установеното задължение за лихви на главния длъжник.

За да следите тълкувателните дела на върховните съдилища в България, както и съдебната практика изобщо, можете да се абонирате за продукт "Сиела Практика". До края на месец април в електронния ни магазин можете да платите и активирате правно-информационни системи, необходими за Вашия бизнес или административна дейност, с отстъпка от 5 до 10%.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките