Новини

Изпрати статията по email

Удостоверенията за ваксинации, признавани в ЕС, влизат в сила от 1 юли

Удостоверенията за ваксинации, признавани в ЕС, влизат в сила от 1 юли

25 май 2021

 

В последния си брой "Официалният вестник на Европейския съюз" обнародва Препоръка 2021/816 от 20 май 2021 година за изменение на Препоръка (ЕС) 2020/912 относно временното ограничение на неналожителните пътувания в ЕС и възможното премахване на това ограничение. С пълното й съдържание можете да се запознаете в продукт "Сиела Евро" след последната актуализация.

Европейските удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за COVID-19 се предвижда да влязат в сила от 1 юли, съобщи днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Всяка държава член на ЕС ще решава дали да признае тези удостоверения и при какви определени условия.

На 17 март 2021 г. Комисията предложи два регламента за цифрови зелени сертификати с цел улесняване на безопасното свободно движение в ЕС по време на пандемията от COVID-19. Тези документи ще удостоверяват, че дадено лице е било ваксинирано, получило е отрицателен резултат от тест или вече е преболедувало COVID-19. Държавите членки остават отговорни за вземането на решение относно това кои ограничения в областта на общественото здраве могат да бъдат отменени за пътуващите, но "следва да прилагат тази отмяна по недискриминационен начин за пътуващите, притежаващи цифров зелен сертификат".

ЕС препоръчва държавите членки да премахнат временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС по отношение на такива пътуващи, които са получили последната препоръчителна доза срещу COVID-19 най-късно 14 дни преди пътуването. Тези лица трябва да притежават валидно доказателство за ваксинация срещу COVID-19.

Държавите членки могат да приемат сертификати за ваксинация на трети държави, съдържащи най-малко минимум данни, като например идентификация на лицето, вида ваксина и датата на поставяне на ваксината. Те трябва да имат възможността да проверяват автентичността, валидността и целостта на сертификата и дали той съдържа всички съответни данни.

Експертите предлагат да се създаде механизъм за "аварийна спирачка", за да могат държавите членки да реагират бързо на появата на вариант на вируса в дадена трета държава. Те трябва да включват и ограничения за влизане с цел предотвратяване на внасянето и разпространяването на варианта на вируса на територията на Европейския съюз.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките