Новини

Изпрати статията по email

Двата регламента за пътуване с цифров сертификат в ЕС - в

Двата регламента за пътуване с цифров сертификат в ЕС - в "Сиела Евро"

15 юни 2021

 

Регламентът за пътуване на преболедували и ваксинирани лица с цифров сертификат на ЕС за COVID-19 беше подписан на официална церемония от председателите на трите институции на ЕС - Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия.

"Сертификатът на ЕС ще позволи на гражданите да се възползват отново от това най-осезаемо и ценено право на ЕС - правото на свободно движение", заявиха председателите Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен.

Регламентът ще се прилага за срок от 12 месеца, считано от 1 юли 2021 г.

 

В правно-информационна система "Сиела Евро" можете да се запознаете с пълното съдържание на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу, направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19.

След последната актуализация на продукта имате достъп и до новия Регламент (ЕС) 2021/954 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу, направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) за граждани на трети държави, които са в законен престой или пребивават законно на територията на държавите членки, по време на пандемията от COVID-19.
Българските сертификати за ваксинация са съвместими с ЕС, уверяват българските власти.

Целта на цифровия сертификат е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията. Той се предоставя след ваксинация, направен тест с негативен резултат или преболедуване. Ще бъде безплатен и достъпен на всички езици на ЕС в цифров формат (ще включва цифрово подписан QR код) и на хартиен носител.

Държавите-членки трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифрови сертификати на ЕС за COVID-19, освен ако те са пропорционални и необходими за опазване на общественото здраве, се посочва в новите регламенти.

Следете актуалното европейско законодателство в правно-информационната система "Сиела Евро". Можете да се абонирате за нея и в електронния ни магазин.

 

 

COVID-19 сертификат

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките