Новини

Изпрати статията по email

23 години традиция - календарите на

23 години традиция - календарите на "Сиела"

30 август 2021

 

Гърците свързвали началото на годината със зимното слънцестоене 21-24 декември. Римляните давали старт на своята година на 1 април, а в Иберия (Испания) консулите встъпвали в длъжност на 1 януари, с което се отбелязвало началото на новата календарна година...

Едва ли някой има точни данни, кога съвременните хора са започнали да ползват календари във всекидневната си работа, но в последните десетилетия те са неизменна част от работа и личен живот. Въпреки че за някои хора календарите на хартия са вече отживелица, заменени от смарт приложения, за много компании все още са традиционен подарък към бизнес партньори и клиенти, основно с рекламна цел. Има редици примери за календари, които остават в историята с художествените си качества...

Една от най-старите традиции на "Сиела" е отпечатването на годишни календари. И те са очаквани от нашите клиенти вече повече от 20 години.

Днес образите и сюжетите на календарите (с лица, познати от сцената, телевизионния екран или модния подиум) са като малка история на компанията, видяна през очите на фотографи и дизайнери. Едно пътуване във времето...

Първият календар е заснет в далечната 1999 г. В навечерието на новата година малкият тогава екип на издателство и правен софтуер избира едно от най-красивите лица на модния подиум, носителка на титлата "Мис България 1998" и "Мис Туризъм Гърция 1999" Наталия Гуркова. Календарът е плакат с размери 65/95 см, който рекламира издателската дейност и правно-информационните системи.

След неговия успех създаването на годишен календар става постоянна задача на маркетинг отдела. Работата по него изисква специално планиране и организация, които започват още през пролетта на предходната година: избор на модел и фотограф, дизайнери, локация и декор за фотосесията.

В първото десетилетие на 2000-ата година лица на календарите са някои от най-красивите жени, удостоени с титлата "Мис": Виолета Здравкова ("Мис България 1999", лице за 2001 г.), Таня Карабелова ("Мис България 2001", лице на втори календар за 2004 г.),Теди Бургазлиева ("Мис България 2002", лице на календара за 2003 г.), Евгения Калканджиева (Мис "България" 1995, в ТОП 10 на Мис "Свят" и президент на модна агенция "Визаж Моделс Груп", лице на календара за 2006 г.).

Екипът си спомня много любопитни истории от кухнята на фотосесиите. Жени Калканджиева е била заснета с няколко различни визии и на различни локации, включително като "Барби" със специален "кукленски" декор. Накрая екипът избира фотосесията й като булка като едно шеговито намигване към една от най-красивите български жени, която още не е минала под венчило.

Впечатляваща и секси е визията на Ирен Онтева с доспехи като богинята на правосъдието Темида (лице на календара за 2005 г.). До днес Ирен остава един от най-успелите и красиви български модели. Пазим копие от календара за 2005-а година с личното й посвещение: "На моята любима "Сиела" с най-топли чувства. Бъдете истински и неповторими, всъщност, каквито сте!".


Първата актриса, избрана за лице на календара, е Елена Петрова - тогава звезда от "Козият рог" и сериала "Хайка за вълци" (за 2002 г.).

Любопитен факт е, че единствено Диляна Попова участва два пъти в рекламната фотосесия (eдна от локациите за снимки е кабинета на директора на библиотеката на Софийския университет "Св. Климент Охридски"). През 2008 г. Диляна е успешен модел, а три години по-късно, когато отново става лице на календара на "Сиела", вече има първата си успешна роля в телевизионен сериал - "Стъклен дом".

След 2010 г. българските сериали са изключително гледани, а актьорите, избрани за главни роли в тях, много популярни и обичани. Някои от тях са избрани за "лице на календара".

През 2012 г. Яна Маринова заснема фотосесия, споделяйки с обектива любовта си към конете. Тя става популярна още с първите си роли - в сериалите "Хотел България"(2004), "Забранена любов" (2009) и "Стъклен дом" (2010). Днес Яна Маринова е и успешен филмов продуцент.

През 2013 г. лице на календара става младата актриса Радина Кърджилова, изиграла успешно своята роля в българския филм "Тилт" (2010), а след това със запомнящо се участие в сериалите "Стъклен дом" и "Фамилията".

 

Една от най-успелите българки зад граница - актрисата и модел Вера Йорданова, е лице на календара за 2014 г. Тя е родена и израснала в Хелзинки, а големият ѝ дебют в киното идва с филм, продуциран от Куентин Тарантино. Наскоро тя изигра главна роля в нов български сериал "Белези".

Друга звезда от "Стъклен дом" (явно любим сериал за екипа, отговарящ за календарите) е Луиза Григорова (лице за 2016 г.). Тя започва своята професионална кариера като модел, но вече има зад гърба си няколко български сериала и касови игрални филми.

През 2018 г. е дебютът на  Даяна Ханджиева като актриса в сериала "Скъпи наследници". Нейният чар и позитивно излъчване е забелязан от екипа, отговорен за календарите на "Сиела", а тя става лице за 2019 г.

Последната актриса, снимана до сега в годишните фотосесии, е Ирмена Чичикова, лице за 2018-а. Някои от най-успешните филми с нейно участие са "Вездесъщият", "Виктория", "Доза щастие", "Аз съм ти".

Преди десетилетие най-красивите жени виждахме най-вече на модния подиум, а днес те са на телевизионния екран. Първата телевизионна водеща, избрана за календара, е Нели Атанасова (днес Нели Сано), телевизионен водещ и светски репортер, лице за 2007 година.

Последните "лица на календара" са други чаровни и обичани водещи в националните телевизии: Никол Станкулова (водеща на Нова телевизия, лице на календара за 2015 г.), Гергана Малкоданска (лице за 2020 г.), Натали Трифонова (водеща на "Култ" и лице за 2021 г.).

Фотосесиите за календарите на "Сиела" имат своята любопитна статистика:

Първият и единствен политик, избран за "лице на календара", е Юлияна Дончева. Фотосесията е заснета през 2003-а година, когато тя е председател на парламентарната група на управляващата партия НДСВ (лице на календара за 2004 г.)

За първи път през 2010 г. екипът на "Сиела" прави изключение от негласното правило лице на календарите да бъдат красиви, популярни млади жени. Избраният модел за първи път е мъж -  Владимир Карамазов, обичан български актьор, а днес и успешен фотограф.

Най-голямата българска звезда, приела да бъде "лице на календара" на "Сиела", е Лили Иванова. За първи път през 2009 г. клиентите ни получиха 6-листов календар със специална селекция на нейни фотографии. През 2012 г. издателство "Сиела" отпечата автобиографичната ѝ книга под редакцията на Мартин Карбовски, със заглавие "Истината".

За първи път през 2017 г. лице на календара е професионален танцьор - Андрея Андонова, балет "Арабеск".

А през 2003 г. е отпечатан единственият календар с два модела на модна агенция "Визаж" - Теди Бургазлиева и Гергана Полежанова които "споделят" фотосесията с... черна пантера от софийския зоопарк.

Кое е момичето на 2022 година? Избрахме телевизионната водеща Ева Кикерезова, позната от малкия екран като журналист и водещ. В последните няколко години тя представя "Прогнозата за времето" по Българската национална телевизия.

Ева е от София. Магистър е по икономика, но кариерата ѝ започва като спортен журналист. Семейна е, майка на три деца и определя себе си преди всичко, като социално ангажиран човек - извън ангажиментите си в телевизията Ева работи като сертифициран семеен медиатор в разрешаване на спорове, отдава времето си и на няколко социални проекта.

Това е "момичето на календара" за 2022 година - красива и образована жена, реализирана в професията, но и посветена на своето голямо семейство!

Новият подарък за нашите клиенти е този календар, заснет пред цъфналите японски вишни в градината на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Надяваме се, че ще им носи пролетно настроение през цялата година, а чаровната усмивка на прекрасната Ева - да ги зарежда с позитивни мисли!

 

 

Ева Кикерезова - календар на Сиела Норма

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките