Новини

Изпрати статията по email

Предстоящи законодателни промени - в продукт

Предстоящи законодателни промени - в продукт "Сиела Строител"

29 октомври 2021

 

Правно-информационната система за експерти "Сиела Строител" публикува акцентите в подготвяни законопроекти, с които предстои изменение и допълнение на българското законодателство: в Закона за управление на територията, Закона за обществените поръчки и в Наредбата за достъпната среда.

Те бяха анонсирани на пресконференция от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на 28.10.2021 г.

В ЗУТ се предвиждат нови текстове, свързани с преместваемите обекти, разположени в националните курорти. Предлага се допълнение на чл.56, според което органите, издали разрешение, трябва да уведомяват писмено ДНСК в 7-дневен срок от издаването му. Държавната агенция за строителен надзор ще извършва служебна проверка. При установени нарушения ДНСК ще отменя разрешенията.

Предвиждат се и промени, свързани с контрола на техническата инфраструктура, уличната регулация, сроковете на разрешението за строеж и др.

Според измененията в чл. 153, ал. 2 от ЗУТ  разрешението за строеж губи правно действие, ако в продължение на три години след издаването му не е започнало строителството, а в продължение на 5 или 10 години не е завършен грубият строеж  (различни са сроковете, съобразно предназначението на сградите)

"Не се допуска възлагане на строителството на инженеринг, финансирано изцяло или частично с публични средства, със средства, предоставени от европейските фондове и програми, със средства, свързани с извършването на дейностите в секторите на водоснабдяването, енергетиката и транспорта и със средства на държавни или общински дружества и предприятия. Изключение от правилото по предходното изречение се допуска само за национални обекти, които са определени с решение на Народното събрание за уникални, както и в случай на природно бедствие или авария." - това е записано в изготвения законопроект, свързан с обществените поръчки.

В проекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки се посочва, че за строителството по ал. 1, т. 1 се провеждат отделни процедури за възлагане на проектирането, за надзор в строителството и за възлагане на строителството.

Нов текст, свързан с проектирането на новите жилища, е заложен в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за достъпната среда: за всяко жилище поне един балкон/лоджия/тераса да има минимална светла широчина 150 сm и светла дължина 150 сm. Това условие може да бъде спазено и чрез възможност за частично използване на вътрешното пространство (врата с две крила, плъзгаща се врата и др.)

Следете актуалното законодателство, както и проектите за нови актове в областта на проектирането, строителството и устройство на териториите в продукт "Сиела Строител".

Можете да се абонирате за него онлайн след плащане в електронния ни магазин или да поръчате на търговец на тел. 02 903 00 00.

 

Сиела Строител

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките