Новини

Изпрати статията по email

"Сиела" подкрепя Център в помощ на костенурките

10 ноември 2021

 

"Сиела Норма" АД подкрепи благородната кауза на фондация "Геа Челониа", която управлява Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки.

Той е създаден през 2007 г. с официалното одобрение на правителството, а през 2012 г. е определен от МОСВ като едно от шестте места в страната, изпълняващи функции на спасителни центрове. Намира се в село Баня, между Несебър и Обзор.


Освен, че има национално значение, центърът е четвъртият Европейски център за костенурки. Той приема, лекува и освобождава болни и ранени костенурки и такива, намерени на нехарактерни за тях места сред хората в различни части на страната; освобождава новоизлюпени костенурки, като с това повишава числеността им в естествена среда; извършва спасителни акции в местообитания, обречени на унищожение чрез преместване на оцелелите костенурки в резервати или други подходящи места; разработва проекти за опазване на популациите и местообитанията им, провежда научни изследвания върху биологията и екологията им, както и образователни дейности.

В момента експерти от фондация "Геа Челониа" съвместно с Виктор Дурчев от "Балкантел", разработват проект за проследяване на адапацията на костенурки, освободени в нови за тях места, в който ще се приложи иновативна технология за GPS проследяване.

Центърът за костенурки се финансира главно от проекти и туристическа дейност, но разчита и на дарения. В момента тече дарителска кампания за изграждане на зимна лечебница за тежко ранени и болни костенурки.

Костенурките са втората най-застрашена група гръбначни животни след приматите - около половината от 328-те съществуващи вида са застрашени от изчезване. България е една от малкото страни, в които костенурките все още се срещат в естествената им среда - у нас живеят два сухоземни и три сладководни вида костенурки.

"Сиела Норма“ подкрепи благородната кауза на Фондацията и стана неин партньор. За да подкрепите и вие спасяването на костенурките, можете да се свържете с Центъра за костенурки на телефон 0882518566, e-mail: office@geachelonia.org, да посетите сайта: geachelonia.org и Фейсбук страницата му или да се включите в дарителската му кампания.

 

Геа Челониа

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките