Новини

Изпрати статията по email

"Сиела Норма" подкрепи първия национален образователен конкурс "Дигитални истории от училището и университета"

23 ноември 2021

 

Световният ден на географските информационни системи (ГИС) в България се проведе на 17.11.2021 г. в рамките на програмата "ГИС в училище". С подкрепата на "ЕСРИ България", в партньорство с Министерство на образованието и науката, водещи образователни организации и медии, отличиха създатели на дигитални карти в категории "Учители", "Ученици", "Студенти и докторанти".

"Сиела Норма" предостави като награди за победителите ваучери за пазаруване в книжарници "Сиела".

Повече от 800 участници се включиха в първия в България образователен конкурс за истории с дигитални карти "Дигитални истории от училището и университета". В рамките на месец учители, ученици, студенти и докторанти от цялата страна използваха различните шаблони на приложението ArcGIS StoryMaps, чрез което се създават уеб карти. Те комбинираха мултимедийно съдържание и текст, за да разкажат вълнуващи истории.

В категория "Учители" на I място с тема: "Пътят към безсмъртието" беше отличена Нора Баланска, учител от СУ "Сава Доброплодни", гр. Шумен

В категория "Ученици" победител с темата "МГ Geo Trips. (не)състезателни разходки наблизо и далече" е Даниел Димитров, ученик от 11 клас на варненската Математическа Гимназия "д-р Петър Берон".

В категория "Студенти и докторанти" журито класира темата "Героите в сянка. Историята на обикновени хора с необикновени сърца" на Анжела Петрова, студент в СУ "Св. Климент Охридски".

"ЕСРИ България" вече повече от 20 години е основна трибуна за споделяне и обмяна на опит, за представяне на новостите в сферата на геопространствените технологии.
 

Отбелязването на Световния ден на географските информационни системи  даде възможност за среща на стотиците участници с водещи международни и български експерти в различни сфери, сред които: околна среда, градоустройство, инженерна инфраструктура и много други, споделяне на добри ГИС практики за устойчиво развитие и достъп до данни.

 

Световен ден на ГИС

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките