Новини

Изпрати статията по email

БАИТ раздаде годишните си награди

БАИТ раздаде годишните си награди

25 февруари 2022

 

На онлайн церемония бяха наградени призьорите в годишните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за най-добрите проекти, инициативи и практики в IT сектора за изминалата 2021 г.

Конкурсът и церемонията се проведоха с подкрепата на български компании, сред които и "Сиела Норма".

Деветдесет и четири кандидатури на личности, компании и институции, разпределени в седем категории, бяха разгледани от журито на конкурса, който по традиция се провежда под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

От името на държавния глава приветствие към организаторите и участниците отправи секретарят на президента по духовност и култура Пламен Славов.

С наградата за специален принос в развитието на информационните и комуникационни технологии в България беше удостоен проф. д-р инж. Сотир Сотиров, заместник-ректор на университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас за значим принос за развитието на ИКТ в Бургас и региона.

Проф. Сотиров е създател на специалностите "Компютърни системи и технологии" и "Софтуерно инженерство" в университета. По негово предложение е създадена катедра „Компютърни системи и технологии“. Той е създател и ръководител на лаборатория "Интелигентни системи" към висшето училище, а от 2021 г. е ръководител на Лаборатория по виртуална и добавена реалност, в която са обучени 75 учители и над 100 преподаватели от университета.

В категория "Публична администрация" победител стана Националната агенция по приходите с проекта "Надграждане на основните системи за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи".

В категория "Успешен български ИКТ продукт/услуга" се състезаваха 22 кандидатури. Наградата беше присъдена на "ЗенХолд" АД за проекта за иновативна VR технология, съчетаваща похватите на фотограметрията и гейминга.

"Абилитикс" ООД спечели в категория "Образователна награда" за разработената онлайн платформа, чрез която учениците могат да учат уроците по лесен и забавен начин, като задават на чат бот конкретни въпроси върху учебния материал.

В категорията "Младежка награда" победители станаха осмокласничките от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията" - Бургас Антония Митева и Румяна Иванова с проекта „Шопинг енерджи“- количка за пазаруване, която произвежда зелена енергия, с която могат да се зареждат телефоните на клиентите, докато пазаруват.

В категория "Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика" спечели Дентална клиника "Д-р Парушева" ЕООД за 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес.

"Ампеко" ООД е  победител в категория "Start UP" със софтуер за управление на зарядни станции.  

Наградата в категория "Журналистически принос", която се присъжда за материали и разработки по ИКТ теми, спечели Доротея Николова от БНР - Радио Варна.

Честито на всички победители!

 

 

Награди БАИТ

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките