Новини

Изпрати статията по email

Важни промени в законодателството - в

Важни промени в законодателството - в "Сиела Норми"

02 март 2022

 

В брой 17 на "Държавен вестник" от 1.03.2022 г. е публикуван Закон за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане, а по-голяма част от промените влизат в сила със задна дата от 01.01.2022 г. Можете да се запознаете с актуалното му съдържание в правно-информационната система "Сиела Норми".

Ставката на данъка върху представителните разходи, свързани с дейността и социалните разходи, предоставени в натура на работници и служители и лица, наети по договор за управление и контрол, става 10 %. Данъкът върху разходите в натура, свързани със собствени, наети и/или предоставени за ползване активи, предоставени за лично ползване и/или свързани с използване на персонал, от работници, служители и лица, наети по договори за управление и контрол, както и от лица, упражняващи личен труд, става 3 на сто.

През 2022 г. ваучерите за храна по чл. 209, ал. 1 могат да се предоставят на всяко наето лице и в следващ месец от 2022 г., като не се облагат с данък върху разходите, когато общият размер на предоставените ваучери за храна през съответния месец е до законово установения необлагаем размер за всеки от месеците, за които се отнасят предоставените ваучери, за всяко наето лице.

С нови текстове в § 3 се изменят и текстове в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

В чл. 13, ал. 1 е добавен нов текст, съгласно който ще бъдат необлагаеми доходите от лихви по влогове в банки в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Местните физически лица и чуждестранните физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, ползват данъчно облекчение за деца, като приспадат от сумата от годишните данъчни основи. Данъчното облекчение се ползва включително за годината, в която детето е родено, навършило e пълнолетие или е починало.

С промени в Закона за местните данъци и такси, от 1 април 2022 година детските градини и яслите стават безплатни. Целта е да бъдат облекчени родителите на децата в детски ясли и градини.

Таксата за ползване на детска градина и таксата за хранене на децата в задължителното предучилищно образование също се отменят.

В брой 17 на "Държавен вестник" е обнародвана и Декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна, с която категорично се осъжда грубото нарушение на международното право и се изразява подкрепа към партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.

Очаквайте в предстоящия брой на "Държавен вестник" да бъде обнародван Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Парламентът реши общата субсидия за делегираните от държавата дейности на общините да бъде 4 889 285 900 лв.

За трансфери за местни дейности в т.ч. обща изравнителна субсидия в държавния бюджет са предвидени 379 000 000 лв., за трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища - 48 228 100 лв., целева субсидия за капиталови разходи - 296 310 200 лв.

Всеки нов клиент, който да края на март 2022 г. се абонира за "Сиела Норми" ще получи като подарък книга от български автор.

 

 

Данъчна декларация

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките