Новини

Изпрати статията по email

Промени в Закона за защита на потребителите - в

Промени в Закона за защита на потребителите - в "Сиела Норми"

11 март 2022

 

В новия брой на "Държавен вестник" (бр. 20 от 11.03.2022 г.) е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите, с чието актуализирано съдържание можете да се запознаете в правно-информационната система "Сиела Норми".

С новите текстове се цели въвеждане на разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/2161 в българското законодателство. Увеличава се размера на глобите и имуществените санкции, особено по отношение на "широко разпространените нарушения" и на "широко разпространените нарушения със съюзно измерение", които са предмет на мерки за координирани дейности по прилагане на законодателството за защита на потребителите по Регламент (ЕС) 2017/2394.

Предвижда имуществена санкция в размер до 4 на сто от оборота, реализиран от търговеца за предходната финансова година в съответната държава - членка на ЕС, или във всяка една от държавите - членки на ЕС, участващи в координираната дейност.

В случаите, когато няма информация за оборота, ще се налага имуществена санкция в размер до 3 920 000 лв.

При определяне на санкцията ще се отчитат финансовите ползи и избегнати загуби вследствие на нарушението. С различна тежест ще бъдат повторните нарушения от един и същ търговец.

Предвидени са индивидуални средства за защита на потребителите, претърпели вреди от прилагането на нелоялни търговски практики, чрез предоставяне на възможност да претендират за намаляване на цената или за обезщетение за претърпени вреди.

Всяко предлагане на стока в една държава - членка на ЕС, като идентична на стока, предлагана на пазара в други държави - членки на ЕС, ще се определя като заблуждаваща търговска практика. Това ще бъде в случаите, когато тази стока има значителни разлики в състава или характеристиките, освен ако това не е обосновано от законосъобразни и обективни фактори.

В Закона за защита на потребителите се създава чл. 47а, според който се поставят допълнителни изисквания към доставчика на онлайн услуги, който трябва да предостави на потребителя "по ясен и разбираем начин и във форма, която е съобразена със средството за комуникация от разстояние" допълнителна информация в отговор на търсенето, подробно описана в закона.

Основна част от промените са свързани с изискването за прозрачност на информацията и автентичност на отзивите на потребителите. Въвежда се забрана за използване на фалшиви и неверни отзиви.

В новия брой на "Държавен вестник" е изменен и допълнен Законът за водите. С промените се цели преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите.

Изменена и допълнена е Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието. Министерството на правосъдието ще предоставя информация на граждани, пребивавали в държави-членки на ЕС, за съдебния им статус там. Новите административни услуги ще се предоставят във връзка с обнародваните промени в Наредба № 8 от 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост (обн. ДВ, бр. 109/2021 г.).

Чрез Централното бюро за съдимост при Министерството на правосъдието българските граждани и чужди граждани, пребиваващи в България ще могат да искат информация за съдебния си статус в държавите-членки на ЕС.  
Следете актуалното законодателство в правно-информационната система "Сиела Норми". Ако се абонирате до края на месец март и сте нов клиент, ще получите като подарък книга на български автор.

 

 

 

Закон за защита на потребителите

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките