Новини

Изпрати статията по email

Нова инструкция, свързана с процедурата за пенсиониране - в

Нова инструкция, свързана с процедурата за пенсиониране - в "Сиела Счетоводство"

18 март 2022

 

Инструкция № 1022-40-2 от 2 март 2022 г. за съдържанието и реда за представяне в Националния осигурителен институт (НОИ) на документи за осигурителен стаж, осигурителен доход и категория труд, обнародвана в бр. 21 на "Държавен вестник" от 15 март 2022 г., е на разположение на клиентите на "Сиела Счетоводство".

С Инструкцията се определят съдържанието и редът за представяне на документи за осигурителен стаж и/или осигурителен доход, и/или категория труд за периоди преди 1 януари 2000 г., издадени по искане на осигурено лице или негов представител.

Регламентират се и документите, издадени по искане на длъжностните лица по чл. 40, ал. 3, чл. 54ж, ал. 1 и чл. 98, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, както и тези за категория труд, удостоверяващи продължителността на осигурителния стаж от първа и/или втора категория труд, придобит от осигуреното лице при осигурителя.

Документите за осигурителен стаж и категория труд (удостоверения обр. УП-3) са по образец съгласно приложение № 1. В тях задължително се вписва съответната разпоредба от Правилника за категоризиране на труда при пенсиониране.

Удостоверенията обр. УП-3 се издават въз основа на изплащателните ведомости, други разходооправдателни документи и договори за възлагане на труд съгласно чл. 40, ал. 3 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС). В случаите, когато тези документи липсват, осигурителите или техните правоприемници по изключение могат да издават удостоверения за осигурителен стаж и въз основа на други автентични документи, щом те съдържат достатъчно данни за осигурителния стаж (чл. 40, ал. 5 от НПОС).

Осигурителят е длъжен да издава удостоверение обр. УП-3 в случаите, когато осигурителният стаж на лицето не е равен на трудовия (служебен) стаж, както и когато има положен извънреден труд.

Документите за осигурителен доход (удостоверения обр. УП-2) са по образец съгласно приложение № 2.

Удостоверенията ще се представят в съответното ТП на НОИ на хартиен носител или по електронен път по реда на Закона за електронното управление.

Образците на удостоверения са налични в правно-информационната система "Сиела Счетоводство".

Осигурителният стаж за периода до 31.12.2004 г. се изчислява в дни, месеци и години, а за периода след тази дата - в часове, дни, месеци и години, за времето, през което лицата са били осигурени за инвалидност, старост и смърт, и за това време са внесени или дължими осигурителни вноски (чл. 38, ал. 1 от НПОС).

За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски съгласно чл. 9, ал. 2 от КСО, се зачита времето: на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете; на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане; на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година.

Можете да се запознаете с всички промени в процедурите съгласно Инструкция № 1022-40-2 от 2 март 2022 г. за съдържанието и реда за представяне в Националния осигурителен институт (НОИ) на документи за осигурителен стаж, осигурителен доход и категория труд, в правно-информационната система "Сиела Счетоводство". При покупка на годишен абонамент до края на месец март 2022 г. новите клиенти ще получат като подарък книга от български автор.

 

 

Сиела Счетоводство

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките