Новини

Изпрати статията по email

Тълкувателно решение относно съдебното прихващане на задължения - в

Тълкувателно решение относно съдебното прихващане на задължения - в "Сиела Практика"

22 март 2022

 

С Тълкувателно решение № 2/2020 г. от 18.03.2022 г. по Тълкувателно дело № 2/2020 г. Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд разгледа три въпроса, свързани със съдебната компенсация и погасяването на насрещни вземания.

Магистратите приеха, че при уважено възражение за прихващане признатите от съда насрещни вземания се смятат погасени с обратна сила от първия момент, в който прихващането е възможно да се осъществи, т.е. когато активното вземане е било изискуемо, а пасивното - поне изпълняемо.

ВКС приема за правилно становището, според което влязлото в сила съдебно решение, с което е уважено възражение за съдебно прихващане, има характер на сбъдване на отлагателното условие по чл. 104, ал. 1, изр. 2 Закона за задълженията и договорите, под което е извършено изявлението за прихващане и от този момент то поражда действие. Действието на изявлението обаче е обратно.

Допълнителен аргумент за обратното действие на погасителния способ произтича и от възможността да се прихване с погасено по давност вземане, когато пасивното вземане е възникнало преди да изтече давностният срок за вземането на прихващащия.

При неоснователно възражение за прихващане силата на пресъдено нещо на съдебното решение установява несъществуването на вземането на ответника, освен ако възражението е неоснователно поради неизискуемост или некомпенсируемост.

При уважено възражение за прихващане с вземане, което не е установено с друго влязло в сила решение или заповед за изпълнение, силата на пресъдено нещо на решението обхваща размера на вземането на ответника, необходим за прихващането. При непогасена горница, решението установява със сила на пресъдено нещо фактите, които са породили вземането.

При уважено възражение за прихващане в случаите по т. 2 е допустимо в следващ процес ответникът да заяви непогасения остатък от своето вземане. По новия иск съдът е длъжен да зачете задължителното действие на влязлото в сила решение относно фактите, които са породили вземането.

По тълкувателното дело е депозирано особено мнение.

Пълният текст на тълкувателното решение, както и всички тълкувателни дела на върховните съдилища, са достъпни за потребителите на информационната система "Сиела Практика".

 

Сиела Практика

 

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките