Новини

Изпрати статията по email

Регламент на ЕС удължава схемата за мобилен роуминг без допълнителни такси в Европейския съюз

Регламент на ЕС удължава схемата за мобилен роуминг без допълнителни такси в Европейския съюз

13 април 2022

 

В правно-информационната система "Сиела Евро" е публикуван нов Регламент (ЕС) 2022/612 на Европейския парламент и на Съвета от 6 април 2022 година относно роуминга в обществени мобилни съобщителни мрежи в рамките на Съюза.

С него се гарантира, че ползвателите на обществени мобилни съобщителни мрежи при пътуване в рамките на Съюза няма да плащат по-високи цени за роуминг услуги в сравнение с конкурентните национални цени, когато осъществяват или приемат повиквания, когато изпращат и получават SMS съобщения и когато използват съобщителни услуги за данни с пакетна комутация.

Новият Регламент определя условията за достъп на едро до обществени мобилни съобщителни мрежи с цел предоставяне на регулирани роуминг услуги. Той се прилага както за цените на едро, начислявани от мрежовите оператори, така и за цените на дребно, начислявани от доставчиците на роуминг.

Схемата, наречена "роуминг както у дома", остава в сила до 2032 г. Така гражданите ще продължат да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да ползват интернет без допълнителни такси, докато пътуват в други държави от ЕС.

Регламентът включва и мерки за осигуряване на добри условия за потребителите по отношение на качеството на услугата и достъпа до услуги при спешни случаи.

Съгласно текстовете, доставчиците на роуминг не могат да налагат надценка в допълнение на националната цена на дребно на роуминг клиенти в която и да е държава членка за изходящо или входящо регулирано роуминг повикване, за изпратено регулирано SMS съобщение при роуминг или за използвани регулирани роуминг услуги за данни, нито да налагат каквато и да е обща такса за активиране на крайно устройство или услуга за използване в чужбина.

Политиката за справедливо ползване, която има за цел да предотврати постоянния роуминг, ще продължи да се прилага. Тя позволява на клиентите на доставчик на роуминг да потребяват обеми от регулирани роуминг услуги на дребно на приложимите национални цени на дребно, които са в съответствие с техните тарифни планове.

С пълното съдържание на Регламента на ЕС, както и с други документи, нормативни актове и предписания на европейските структури, можете да се запознаете в правно-информационната система "Сиела Евро". Можете да активирате годишен абонамент и в електронния ни магазин.

 

 

ЕС Роуминг

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките