Новини

Изпрати статията по email

Ново тълкувателно решение относно съпружеската имуществена общност - в

Ново тълкувателно решение относно съпружеската имуществена общност - в "Сиела Практика"

18 април 2022

 

Ново Тълкувателно решение № 4/2019 г. от 14.04.2022 г. по Тълкувателно дело № 4/2019 г. на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде достъпно до клиентите на правно-информационната система "Сиела Практика" след последната актуализация тази седмица.

Тълкувателното дело е образувано заради противоречива практика, която налага тълкувателно решение по въпроса: "При извършен строеж от съпрузи по време на брака им, без учредено право на строеж, в поземлен имот, съсобствен между единия съпруг и трето лице, придобива ли се в режим на съпружеска имуществена общност (СИО) частта от построеното, съответстваща на правата на съпруга от съсобствеността върху терена?".

Магистратите посочват, че имуществените отношения между съпрузите се уреждат с текстовете в чл. 18, ал. 1, т. 1 от Семейния кодекс.

Според едното становище, има СИО, когато се касае за част от имота, съответстваща на правата на единия съсобственик, който е бил в брак по време на строителството.

Според другото становище в посочената хипотеза съпружеска имуществена общност върху построеното за притежаваната от единия съпруг идеална част от дворното място не е налице, а е възникнала съсобственост между собствениците на терена.

Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС приема за правилно първото становище.

Магистратите считат, че построената по време на брака сграда върху земя, индивидуална собственост на единия съпруг, представлява съпружеска имуществена общност и принадлежи общо на двамата съпрузи. Това разрешение е приложимо и в случаите, при които единият съпруг е бил собственик на идеална част от поземления имот. Построеното в такъв имот се придобива от неговите собственици, като частта от него, съответстваща на правата на съсобственика, който е бил в брак по време на построяването на сградата, се придобива в режим на съпружеска имуществена общност, когато е приложим режимът по чл. 18, ал. 1, т. 1 от СК.

Липсата на акт за надлежно учредяване право на строеж в полза на съпруга - съсобственик, води до придобиване на идеална част от сградата от третото лице - съсобственик, съответна на частта му от поземления имот.

Можете да се запознаете с мотивите на тълкувателното решение, ако ползвате правно-информационната система "Сиела Практика". Годишният абонамент се активира след поръчка и плащане за едно или повече работни места.

За връзка с търговец: тел. 02 903 00 00. Електронен магазин: e-ciela.net.

 

 

Тълкувателно решение в Сиела Практика

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките