Новини

Изпрати статията по email

ВАС отмени забраната за движение по магистралите до 120 км/ч от ППЗДП

ВАС отмени забраната за движение по магистралите до 120 км/ч от ППЗДП

27 април 2022

 

Законът за движението по пътищата определя граница за скоростта от 140 км/ч, а Правилникът за прилагането му - 120 км/ч. Заради това разминаване Върховният административен съд на Република България - Шесто отделение се произнесе със свое Решение № 3799 от 20.04.2022

То ще бъде достъпно за клиентите на "Сиела Практика" след последната актуализация.

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени забраната за водачите с категория В да превишават 120 км/ч при движение по автомагистрали. Това е записано в чл. 73, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата (ППЗДП).

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че този текст в ППЗДП противоречи на нормативен акт от по-висока степен, а именно -  Закона за движение по пътищата (в сила от 01.09.1999 г.) и това за тях е основание за отмяната на забраната за движение по магистралите до 120 км/ч.

Можете да се запознаете с пълния текст на решението, ако ползвате правно-информационната система "Сиела Практика". Годишният абонамент се активира след поръчка и плащане за едно или повече работни места.

За връзка с търговец: тел. 02 903 00 00. Електронен магазин: e-ciela.net.

 

 

 

ЗДвП

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките