Новини

Изпрати статията по email

145 години Шипченска епопея - тържественото честване започна

145 години Шипченска епопея - тържественото честване започна

16 август 2022

 

С откриване на изложба "От оръжието към плуга" започва Националното честване "145 години Шипченска епопея". Събитията са през цялата седмица в района около град Габрово и на връх Шипка.

Традиционното Национално състезание по изкачване стълбите към Паметника на свободата ще започне на 19 август сутринта. В него участват ученици в четири групи. Победителите на първите три места от всяка група ще получат книги и грамоти от "Сиела Норма". Фирмата вече няколко години осигурява наградите за участниците в предизвикателството, наречено "Бъди на върха".

Като част от честванията на годишнината от паметните събития са предвидени още няколко събития на 19 август: представяне на сборника "Пътища към Освобождението", открит урок по история, концерти на Гвардейски представителен духов оркестър и на Представителен ансамбъл на въоръжените сили.

Кулминацията е вечерта с тържествена заря-проверка.

Програмата продължава в следващите три дни. На 20 август сутринта в Соколовския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в боевете.

Много жители и гости ще се включат в туристическите походи до връх Шипка, където през деня ще има демонстрации и възстановки на исторически събития.


Честванията на 22 и 23 август са с културна програма - представяне на сборник и откриване на изложба.

Националното честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев, организирано от Инициативен комитет с председател Областен управител на област Габрово.

Тържествата са подкрепени от неправителствени организации и частни фирми.

 

 

Честване Шипченска епопея

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките