Новини

Изпрати статията по email

Важни актове в

Важни актове в "Сиела Строител", свързани с финансиране по европрограми

17 февруари 2023

 

В срок до 15.06.2023 предприятията от сферата на производството, търговията и услугите могат да кандидатстват за финансиране на мерки за енергийно обновяване на сградите си. В Плана за възстановяване и устойчивост е заложено финансиране на разходи за: подобряване на топлинната изолация на външни ограждащи елементи (саниране); подмяна на съществуващи дограми с по-ефективни; подмяна на системи за вентилация и климатизация; подмяна на съществуващи отоплителни уреди с по-енергоефективни; подмяна системи за осветление.

В експертната правноинформационна система "Сиела Строител" можете да ползвате бланки за кандидатстване по проектите от Плана възстановяване и устойчивост на Република България.

Публикувана в програмата е и бланка за кандидатстване по проект "Енергийно ефективни общински системи за външно изкуствено осветление (ВИО)".

Целта на този проект е реализиране на енергийни спестявания в крайното потребление на енергия, които да допринесат и ускорят постигането на националната цел за енергийна ефективност и чл. 7 от Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност, изменена с Директива ЕС 2018/2002, отбелязани като слаб напредък в доклада за България от 2020 г.

Публикувани са още Постъпили въпроси от кандидати и разяснения по тях по процедура BG-RRP-4.023 "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I".

Можете да се запознаете и със съдържанието на Дългосрочна стратегия за обновяване на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г. в изпълнение на изискванията на Директива 2010/31/ЕС относно енергийните характеристики на сградите, изменена с Директива (ЕС) 2018/844/ЕС.

С документа се прави преглед на националния сграден фонд по различни показатели (по форма на собственост, по вид на строителната система, по година на построяване и др.) и се констатира факта, че към настоящия момент няма единен подход за определяне на различни категории сгради в страната според тяхното предназначение. Има класификация само за сградите в националната нормативна уредба, свързана с енергийната ефективност и енергийните характеристики.

До 2050 г. трябва да бъдат обновени 60% от жилищния фонд в страната и близо 17% от нежилищния, като така да бъдат спестени 7329 GWh енергия годишно.

В "Сиела Строител" можете да намерите актуализираната нормативна база в областта на проектирането, устройството на територията, строителството и др. (Списък на действащата към 01.01.2023 г. Нормативна уредба по регионално развитие, устройство на територията, геодезия, картография и кадастър, проектиране, изпълнение и контрол на строителството).


В продукта регулярно се публикуват нови указателни писма на МРРБ и ДНСК, свързани с устройство на територията и други.

Можете да ползвате и документи от области като: Енергийна ефективност, Зелена енергия и сигурност, Електронно управление, Регионално развитие и други актове, свързани с проектиране, строителство и устройство на територията.

Само до края на месец февруари годишният абонамент, платен онлайн, е с 30% отстъпка!
Промоцията е валидна за нови абонати и не важи за клиенти с действащи 1-годишни и 2-годишни договори за справочен и правен софтуер на "Сиела Норма" АД, включително с договори, чийто срок изтича през 2023 г.

 

 

 

Сиела Строител ЕС нормативни актове

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките