Новини

Изпрати статията по email

НАП за приложимата данъчна ставка за консумативни разходи, префактурирани от наемодател на наемател - в

НАП за приложимата данъчна ставка за консумативни разходи, префактурирани от наемодател на наемател - в "Сиела ЕОС"

20 февруари 2023

 

Становище с изх. № 20-00-26 от 15.02.2023 г. относно данъчното третиране по Закона за данък върху добавената стойност на консумативни разходи за електроенергия, топлоенергия, природен газ, вода и други, префактурирани от наемодател на наемател, е публикувано в правноинформационната система "Сиела Енергетика и околна среда".

Становището е на заместник-директора на Националната агенция по приходите Георги Арнаудов и е свързано с данъчното третиране по Закона за данък върху добавената стойност.

Припомня се нормативна уредба, според която като правило отдаването под наем на сграда или част от нея, извършена от данъчно задължено по ЗДДС лице и с място на изпълнение на територията на страната, е облагаема доставка на основание чл. 12, ал. 1 от ЗДДС (изключение е регламентирано с чл. 45, ал. 4 от ЗДДС).

Стандартната ставка на данъка е 20% за облагаемите доставки с място на изпълнение на територията на страната, освен изрично посочените като облагаеми с намалена или нулева ставка на данъка.

До 1 юли 2023 г. се прилага намалена ставка на данъка в размер на 9 на сто за доставки на централно отопление и на природен газ с място на изпълнение на територията на страната, внос и облагаеми вътреобщностни придобивания.

От НАП припомнят, че има практически указания на Министерството на финансите за прилагане на намалената ставка на данъка за доставката на централно отопление и доставката на природен газ.

Има и становище на НАП относно данъчното третиране на консумативните разходи, според което "независимо че сумите, за които се извършва префактурирането, не са предмет на отделна доставка от наемодателя към наемателя, включвайки ги в данъчната основа на доставката по отдаването под наем по силата на чл. 26, ал. 2 и 3 от ЗДДС, същите следва да се приемат като неразделна част от доставката по отдаване под наем и да се подчиняват на нейния данъчен режим".

В становището на НАП се припомня още, че при определяне на данъчното третиране по ЗДДС на доставката на консумативни разходи, съпътстващи доставката на услуга по отдаване под наем на недвижим имот, следва да се вземе предвид относимата практика на Съда на Европейския съюз.

Следете актуалното законодателство, свързано с енергетика и екология в правноинформационната система "Сиела Енергетика и околна среда". Само до края на февруари можете да се абонирате онлайн с 30% отстъпка в електронния магазин ciela.com.  Промоцията е за нови абонати и не важи за клиенти с действащи 1-годишни и 2-годишни договори за справочен и правен софтуер на "Сиела Норма" АД, включително с договори, чийто срок изтича през 2023 г.

 

 

консумативни разходи, префактурирани от наемодател на наемател

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките