Новини

Изпрати статията по email

Изтичащи срокове за деклариране пред НАП и необходимите формуляри за тях - в

Изтичащи срокове за деклариране пред НАП и необходимите формуляри за тях - в "Сиела Процедури"

21 февруари 2023

 

До 28 февруари 2023 г. предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2022 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми.

От тази година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, напомнят от НАП.

Можете да изтеглите актуалната електронна форма в "Сиела Процедури", ако сте клиент на продукта: Справка по чл. 73, ал. 6 ОТ ЗДДФЛ за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения.

Заедно с изплатените през 2022 година заплати и удържаните данък и задължителни осигурителни вноски, работодателите трябва да обявят и необлагаеми доходи като: дадените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.

От НАП припомнят, че в справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък и др.

Можете да активирате годишен абонамент за "Сиела Процедури" след плащане онлайн с 30% отстъпка до края на февруари 2023 г. в електронния магазин ciela.com.

Промоцията е за нови абонати и не важи за клиенти с действащи 1-годишни и 2-годишни договори за справочен и правен софтуер "Сиела", включително с договори, чийто срок изтича през 2023 г.

 

 

 

НАП

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките