Новини

Изпрати статията по email

Тълкувателно решение по въпрос за юридическата промяна на пола - в

Тълкувателно решение по въпрос за юридическата промяна на пола - в "Сиела Практика"

23 февруари 2023

 

Въпросът, по който се произнесе Върховният касационен съд, е дали е допустимо и при какви условия съдът може да допусне по реда на Закона за гражданската регистрация промяна в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.

"Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален." Това гласи Тълкувателно решение № 2/2020 от 20.02.2023 г. по Тълкувателно дело № 2/2020 г. на Общото събрание на Гражданска колегия на Върховния касационен съд.

Можете да се запознаете с мотивите на магистратите и с пълния текст на решението в правноинформационната система "Сиела Практика" след последната актуализация.

Върховните съдии припомнят, че гражданската регистрация включва съвкупност от данни за едно лице (включително биологичния пол), които го отличават от другите лица в обществото и в семейството. При съставянето на акт за раждане се вписва полът на бебето и на неговите родители - майка (жена) и баща (мъж). И при съставянето на акт за сключен граждански брак се попълват данните за гражданското състояние, включително биологичен пол. Магистратите считат, че исканата промяна ще се отрази на гражданскоправния статус на други свързани лица (деца, брачен партньор и др.).

"Промяната на данните, касаещи пола на единия съпруг, пък би имала за последица определянето на брака като сключен между лица от един и същи пол по рождение, което обективното право на Република България не признава", пише още в тълкувателното решение.

Затова магистратите приемат, че при липса на обществен консенсус и законодателна уредба, следва да се приеме, че промяна в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, би противоречало на обществения интерес.

Можете да активирате годишен абонамент за "Сиела Практика" и да следите тълкувателните решения на върховните съдилища след плащане онлайн с 30% отстъпка в онлайн магазина ciela.com!

Промоцията е от 1 до 28 февруари вкл., за нови абонати и не важи за клиенти с действащи 1-годишни и 2-годишни договори, включително с договори, чийто срок изтича през 2023 г.

 

 

 

ВКС

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките