Новини

Изпрати статията по email

Сиела представи метод за електронното гласуване в Парламента

Сиела представи метод за електронното гласуване в Парламента

06 декември 2013

 

 

В връзка с участието си в конкурса, управителят на Сиела представи в Народното събрание интегрирано решение за електронно гласуване. Представянето мина с голям медиен интерес, тъй като въвеждането на технологиите в гласуването е услуга от общонационално значение и е обвързано и с промяна на законодателството.

 

В повечето електронни медиин има отразена формация за представянето, както и интервю относно възлагането на поръчката с Председателя на Парламента Мая Манолова.

 

Сиела в Народнот събрание Сиела участва в конкурса за избор на изпълнител за разработка на софтуер и доставчик на устройства за електронно гласуване по време на провеждането на избори. Възложителите планират електронното  гласуване първоначално да се въведе в експериментално на най-скорошните избори – за европейски парламент. Известно количество устройства ще бъдат монтирани в някои от избирателните секции, като гласуването ще може да се извършва паралелно по двата начина, според избора на гласоподавателя.

 

Сиела в партньорство с доставчик на системи за отчитане на продажби предлагат интегрирано решение на изискванията за доставка, чиито предимства го превръщат в оспорван конкурент и вероятен печеливш.

 

УСТРОЙСТВО ГАРАНТИРАЩО СИГУРНОСТ И ГЪВКАВОСТ ПРИ ПРОМЕНИ

Предлаганото  устройство в  комбинация с разработеното  приложение за гласуване е базирано е на най-добрите практики от САЩ, Бразилия и Израел. Като евентуален бъдещ изпълнител Сиела гарантира анонимността на гласоподавателя, както и дава максимална степен на сигурност и използваемост (user friendliness). Устройствата са програмирани така, че следват напълно на текущата процедура по гласуване и гъвкавост за следване на промените, които Народното събрание и ЦИК могат да гласуват и предприемат.

 

ИНТЕГРИРАНО РЕШЕНИЕ

Предлаганото решение е интегрирано, което означава че всички хардуерни компоненти са събрани в едно устройство. Защо това е най-доброто възможно решение:

  • Интегрираното решение, осигурява  висока надеждност. Всички възли и части – принтер, дисплей , компютър, сензорна клавиатура и защитена памет  са в една обща кутия . Няма външни връзки  –кабели и куплунзи – които да бъдат волно или неволно прекъснати , изключени или погрешно свързани.
  • Не е необходим монтаж и инсталация. Устройството е готово за работа – изважда се от опаковката, включва се в контакта и работи.
  • Особено важно предимство е простота за обслужване (на практика няма обслужване) , което позволява  да изпълни функциите си, независимо от компетентността на членовете на избирателните комисии.
  • Може да се ползва многократно. Липсата на на отделни модули/ устройства прави Интегрираното решение лесно за съхранение при многократна употреба. Няма опастност от разкомплектоване, загуба и  несъвместимост на отделни възли.
  • Сигурност на информацията. Няма пряк достъп до „Защитената памет“. Няма и външна връзка към тази памет. Паметта е пломбирана, а  информацията в нея е криптирана. Няма реална възможност за манипулация  на данните.

 

Вижте  новината, отразена  в различнитемедии:

 

Правен свят

News.bg

Dnes.dir.bg

Mediapool

Actualno.com

Investor.bg

bTvnews

Offnews.bg

Dnes.bg

Bulgariautre.bg

Kanal3

 

Гледай видео

 

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките