Новини

Изпрати статията по email

Сиела осигурява електронното гласуване на Европейските избори на 25 май

18 май 2014

 

На изборите за  членове на Европейски парламент от Република България експериментално ще се проведе машинно гласуване в 100 избирателни секции, избрани от ЦИК.

 

На Сиела е възложено изпълнението на проекта, след като спечели обществена поръчка на ЦИК, в която се пребори с още трима участника.

 

Проект Експериментално машинно гласуване на изборите за Европейски парламент 2014

 

Сиела започва работа по проекта още преди 8 месеца. През Декември 2013 г., пред голям медиен и обществен интерес Веселин Тодоров – изпълнителен директор на Сиела, представи в Народното събрание метод за електронно гласуване. http://www.ciela.net/news/view/65/siela-predstavi-metod-za-elektronnoto-glasuvane-v-parlamenta

 

По изпълнението на Договора по разработката на софтуер и доставка на устройства за гласуване за провеждането на експериментално машинно гласуване на изборите за членове на Европейски парламент от РБългария, Сиела работи съвместно с международната компания Smartmatik, която е световен лидер в разработването на високотехнологични методи за гласуване. Предоставените машини за е-гласуване от Компанията пристигат от Еквадор, където преди два месеца са проведени местни избори на принципа на електронното гласуване. Smartmatik е участвала в над 3500 процеса на избори на петте континента и е регистрирала и преброила над 2,3 милиарда вота.

 

Договорът на ЦИК и Сиела с партньор Smartmatik се изпълнява в критично ускорени срокове, предвид това, че беше подписан само две седмици преди провеждането на изборите.

В този кратък срок трябва да се обучат всички членове на РИК, в чиито секции ще се проведе електронно гласуване, да се обучат над 30 IT специалисти за осигуряване на техническа поддръжка и създадения  екип на 24h Help desk за бързо реагиране в деня на изборите.

Върху проекта денонощно работят над 10 програмисти, пристигнали от няколко точки на света, служители на Smartmatik.

Да се инсталират и подготвят за гласуване 130 машини и да се доставят до местата на гласуването.

 

Всяко действие по изпълнението на проекта се съгласува и приема от членовете на ЦИК.

 

В. Тодоров внесе своето уверение на срещата пред ЦИК след подписването на договора:

„Ние ще се справим. Надявам се проекта по провеждането на експериментално машинно гласуване да минеуспешно.”

 

 

 ЦИК - Сиела представя технологията за електронно гласуване

Снимка: Членовете от групата на ЦИК, отговаряща за провеждането на експерименталното е-гласуване се запознава и приема технологията.

 

Обратно
Промени настройката на бисквитките