Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 19.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 28 ОТ 11 ФЕВРУАРИ 2002 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ПЕНСИИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ОБН., ДВ, БР. 21 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 43, 61 И 81 ОТ 2000 Г. И БР. 36 ОТ 2001 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 28 ОТ 11 ФЕВРУАРИ 2002 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ПЕНСИИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ОБН., ДВ, БР. 21 ОТ 2000 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 43, 61 И 81 ОТ 2000 Г. И БР. 36 ОТ 2001 Г.)

В сила от 1 януари 2002 г.

Обн. ДВ. бр.19 от 19 Февруари 2002г., попр. ДВ. бр.21 от 26 Февруари 2002г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2, т. 1 след думата "стаж" се добавя "и за прекратяване на осигуряването".


§ 2. (Попр. - ДВ, бр. 21 от 2002 г.) Създава се нов чл. 6а:

"Чл. 6а. Министерският съвет прави предложение до Народното събрание за отпускане на лична пенсия за особени заслуги по чл. 91 КЗОО въз основа на доклад на министъра, който осъществява провеждането на държавната политика в областта, в която са особените заслуги на лицето."


§ 3. В чл. 18, ал. 4 думите "чл. 68 КЗОО" се заменят с "чл. 68 и § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на КЗОО".


§ 4. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение второ накрая се добавя "и по чл. 79 КЗОО - за пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест".

2. В ал. 2, изречение първо думите "се отпуска нова пенсия" се заменят с "пенсията се преизчислява", а в изречение второ след думите

"чл. 75 - 77" се добавя "и чл. 79".

3. В ал. 3 след думите "общо заболяване" се поставя запетая и се добавя "трудова злополука или професионална болест".


§ 5. В чл. 22, изречение първо след думите "на работа" се поставя запетая и се добавя "както и за инвалидите по рождение или с придобита инвалидност до постъпване на работа".


§ 6. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. Когато лицето има осигурителен стаж от различни категории, при определянето на продължителността му за правото и размера на пенсията за инвалидност поради общо заболяване осигурителният стаж не се превръща от една категория в друга."


§ 7. Член 28 се изменя така:

"Чл. 28. (1) В случаите по чл. 101, т. 1 от Наредбата за експертиза на работоспособността, приета с Постановление № 133 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 61 от 2000 г.), правото и размерът на пенсията се определят спрямо новата дата на инвалидизиране само при постъпило заявление от лицето, ако това е по-благоприятно за него.

(2) В случаите по чл. 101, т. 2 и 3 от Наредбата за експертиза на работоспособността правото и размерът на пенсията за инвалидност се преценяват спрямо новата дата на инвалидизиране."


§ 8. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "инвалидност" се добавя "и добавката за чужда помощ".

2. В ал. 2 след думата "инвалидност" се добавя "и добавката за чужда помощ".

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Когато лицето не се е явило пред ТЕЛК по неуважителни причини и преосвидетелстването е извършено след изтичането на срока, до който е отпусната пенсията, пенсията се възобновява в същия размер, увеличава се или се намалява от датата на освидетелстването, а се прекратява от датата, до която е била отпусната."

4. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Когато след преосвидетелстването е определен по-висок процент на загубена работоспособност, но размерът на пенсията се окаже по-малък от получавания до момента, се запазва размерът на пенсията, който се е изплащал при по-ниския процент на загубена работоспособност.

(6) При преосвидетелстване на лица, на които пенсиите са отпуснати пожизнено, пенсията се изменя или прекратява от датата на преосвидетелстването."


§ 9. В чл. 37 ал. 1 се изменя така:

"(1) За осигурителен стаж се зачита времето, за което са били дължими или внесени осигурителни вноски за лицата по чл. 4, ал. 1, 2 и ал. 3, т. 5 КЗОО, а за самоосигуряващите се лица - времето, за което са внесени осигурителни вноски."


§ 10. В чл. 38, ал. 6 се създава изречение второ:

"Този стаж се установява с осигурителната книжка на лицата."


§ 11. В чл. 42 думите "чл. 10, ал. 2, т. 6 и 7 КЗОО" се заменят с "чл. 9, ал. 3, т. 3 КЗОО".


§ 12. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Средномесечният осигурителен доход за лицата по чл. 4, ал. 1, 2 и ал. 3, т. 5 КЗОО се определя от възнаграждението или осигурителния доход, върху който са внесени или са дължими осигурителни вноски. Средномесечният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се определя от дохода, върху който са внесени осигурителни вноски."

2. В ал. 2, т. 1 думата "военна" се заменя с "или алтернативна".

3. В ал. 3, т. 3 след думата "трудов" се добавя "или служебен".

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Когато в периода, от който се определя индивидуалният коефициент, се включва време, което се зачита за осигурителен стаж по чл. 9, ал. 3 КЗОО, се взема предвид доходът, върху който са внесени или са дължими осигурителните вноски."

5. Създава се ал. 8:

"(8) При определяне на осигурителния доход за лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 КЗОО не се включват начислените, но неизплатени възнаграждения."


§ 13. Член 47 се изменя така:

"Чл. 47. (1) При определяне размера на пенсията по условията на международен договор в областта на социалното осигуряване по чл. 70 КЗОО индивидуалният коефициент се изчислява само от дохода, върху който са внесени осигурителни вноски за осигурителния стаж, придобит в Република България, при спазване разпоредбите на наредбата.

(2) Когато осигурителният стаж, зачетен съгласно българското законодателство, не се включва при определяне на осигурителния доход съгласно чл. 70а КЗОО, за изчисляване на индивидуалния коефициент по чл. 70 КЗОО се взема предвид минималната месечна работна заплата, установена за страната, за съответния период.

(3) При определяне размера на пенсията съгласно чл. 70 КЗОО по условията на международен договор в областта на социалното осигуряване, предвиждащ отпускане на пенсия на лица, които нямат осигурителен стаж и доход в Република България, доходът за изчисляване на индивидуалния коефициент се формира от размера, определен на базата на минималната месечна работна заплата, установена за страната, за месеца, от който се отпуска пенсията, в зависимост от последната заемана от лицето длъжност:

1. за нискоквалифицирани работници, помощно-обслужващ персонал, технически изпълнители и охрана - една минимална работна заплата;

2. за квалифицирани работници, технически сътрудници и специалисти със средно образование или със специална правоспособност - една и половина минимална работна заплата;

3. за ръководни служители и специалисти с висше образование - две минимални работни заплати;

4. за ръководители на институции, дружества или други организации - три минимални работни заплати.

(4) Алинеи 1, 2 и 3 не се прилагат, ако в международен договор, който е в сила за Република България, е предвиден друг начин за определяне размера на пенсията."


§ 14. В чл. 56, ал. 2 след думата "месеца" се поставя запетая и се добавя "включително текущия месец".


§ 15. В чл. 63, ал. 1 след думите "корекционна ведомост" се добавя "или писмо за спиране изплащането й".


§ 16. В чл. 71 се създава ал. 4:

"(4) Пенсия за минало време, за част от месеца или ако е спряна с корекционна ведомост или с писмо за спиране на изплащането до края на текущия месец, се превежда от 1-во до 30-о число на месеца по допълнително изготвен списък."


§ 17. В чл. 84 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение четвърто:

"Неоснователно изплатените месечни добавки за деца се събират по реда на чл. 114 и 115 КЗОО."

2. В ал. 4 думите "лекарска комисия" се заменят с "РЕЛКК".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 18. За лицата, които са се инвалидизирали преди 1 януари 2002 г. и отговарят на условията по чл. 74, ал. 2 КЗОО, пенсията се отпуска от 1 януари 2002 г., ако заявлението с необходимите документи е подадено в 6-месечен срок от тази дата.


§ 19. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2002 г.


Промени настройката на бисквитките