Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 24.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 17 ФЕВРУАРИ 1998 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ИНФОРМАЦИОННОТО ОБЩЕСТВО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 17 ФЕВРУАРИ 1998 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ИНФОРМАЦИОННОТО ОБЩЕСТВО

Обн. ДВ. бр.22 от 24 Февруари 1998г., отм. ДВ. бр.38 от 9 Май 2000г.

Отменено с § 1, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 73 на Министерския съвет от 3 май 2000 г. за създаване на Координационен съвет за информационно общество - ДВ, бр. 38 от 9 май 2000 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Създава Координационен съвет по проблемите на информационното общество към Министерския съвет, наричан по-нататък "координационния съвет", като специализиран орган по проблемите на информационното общество в Република България.

(2) Координационният съвет:

1. подпомага Министерския съвет при определянето на националната информационна политика;

2. разработва и предлага за приемане от Министерския съвет стратегията и националната програма за развитие на информационното общество в Република България;

3. организира, координира и контролира дейността и мерките, предприемани от държавните органи и организации по въпросите на информационното общество;

4. анализира информацията относно състоянието и тенденциите на развитие на информационното общество на международно и национално равнище;

5. предлага на Министерския съвет проекти за изменение на нормативни актове във връзка с международните задължения на страната, свързани с информационното общество;

6. дава становище по законопроекти, имащи отношение към информационното общество;

7. предлага на Министерския съвет държавните органи, които да представляват Република България в специализираните комитети и работни групи по въпросите на информационното общество;

8. координира и организира участието на Република България във форуми по въпросите на информационното общество, както и съвместните дейности в тази сфера;

9. координира дейността по събирането и предоставянето на информация, свързана с изграждането на информационното общество;

10. периодично публикува информация за дейността си.

(3) Координационният съвет отчита дейността си пред Министерския съвет.


Чл. 2. (1) Координационният съвет се състои от председател, двама заместник-председатели и членове.

(2) Председател на координационния съвет е заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и благоустройството.

(3) Заместник-председатели на координационния съвет са:

1. министърът на държавната администрация;

2. председателят на Комитета по пощи и далекосъобщения (КПД).

(4) Членове на координационния съвет са: заместник-министър на външните работи; заместник-министър на финансите; заместник-министър на образованието, и науката; заместник-министър на промишлеността; заместник-министър на земеделието, горите и аграрната реформа; заместник-министър на околната среда и водите; заместник-министър на търговията и туризма; заместник-министър на правосъдието и правната евроинтеграция; заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството; заместник-министър на културата; секретар на Министерството на вътрешните работи; заместник-министър на транспорта; заместник-министър на здравеопазването; заместник-министър на труда и социалната политика; заместник-министър на отбраната; първият заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия; заместник-председател на Комитета по стандартизация и метрология; заместник-председател на Националния статистически институт; ръководителят на Пресслужбата на Министерския съвет.

(5) Поименният състав на членовете на координационния съвет се определя от председателя на координационния съвет по предложение на министъра или ръководителя на съответното ведомство.

(6) Членовете на координационния съвет представляват министерствата и ведомствата, които са ги предложили, и изразяват техните становища.

(7) Оперативното обслужване на координационния съвет се осъществява от секретар, който е длъжностно лице в КПД, определено от координационния съвет по предложение на председателя на КПД.

(8) Министерствата и ведомствата осигуряват изпълнението на решенията на координационния съвет в рамките на своята компетентност.


Чл. 3. (1) Координационният съвет може да привлича за участие в работата му представители на други държавни органи, невключени в състава му, на органи на местното самоуправление, на научно-технически и други организации и сдружения, които имат отношение към въпросите на информационното общество.

(2) Координационният съвет може да привлича експерти по конкретни въпроси и задачи, свързани с информационното общество.

(3) Възнаграждението на експертите по ал. 2 се осигурява от предвидените за тази цел средства във фонд "Национална съобщителна система", създаден с Постановление № 114 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 51 от 1991 г.; изм., бр. 13, 39 и 87 от 1992 г.).

(4) При необходимост координационният съвет създава работни групи, тематично насочени по проблемите на информационното общество.


Чл. 4. (1) Председателят на координационния съвет:

1. представлява координационния съвет;

2. насрочва заседанията, определя дневния ред и ръководи заседанията на координационния съвет;

3. организира и контролира изпълнението на решенията на координационния съвет;

4. внася за разглеждане от Министерския съвет приетите от координационния съвет становища и предложения.

(2) В отсъствие на председателя неговите функции се изпълняват от един от двамата заместник-председатели.


Чл. 5. Секретарят на координационния съвет:

1. организира подготовката на заседанията на координационния съвет;

2. води документацията на координационния съвет;

3. събира и систематизира информацията относно изпълнението на решенията на координационния съвет.


Чл. 6. (1) Заседанията на координационния съвет се свикват от председателя по негова инициатива съгласно прието решение от последното заседание или по искано на най-малко трима от членовете на координационния съвет. Председателят може да свика заседание и по предложение на секретаря при внесени важни материали от организации извън представените в координационния съвет ведомства.

(2) Координационният съвет провежда заседания най-малко два пъти годишно.

(3) Дневният ред и материалите за заседанията се изпращат на членовете на координационния съвет най-късно 10 дни преди датата на заседанието.

(4) Всеки член на координационния съвет може да предлага промени в дневния ред, както и включването на нови въпроси в него най-късно 5 дни преди датата на провеждане на заседанието. Координационният съвет взема решение за внасяне на промени в дневния ред на заседанието.


Чл. 7. (1) Заседанията на координационния съвет са редовни, ако на тях присъстват най-малко две трети от членовете му. Решенията се вземат с обикновено мнозинство от присъстващите на заседанието членове.

(2) По изключение членовете на координационния съвет могат да бъдат представлявани на заседанията от служители, определени и писмено упълномощени от съответния министър или ръководител на ведомство, след съгласуване с председателя. Упълномощените по този ред лица участват с право на глас при вземане на решения.

(3) За всяко заседание на координационния съвет се съставя протокол, който се подписва от председателя. Към протокола се прилагат документите, разгледани на заседанието, взетите решения и съответните пълномощни.


Чл. 8. Административното и техническото обслужване на координационния съвет се осигурява от Комитета по пощи и далекосъобщения.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на постановлението "информационно общество" е общество с качествено нова структура, организация и обществени отношения, основани на глобалния достъп и използване на информационни и комуникационни мрежи и услуги без национални, географски или други ограничения за обмен на информация, научни, духовни, културни и други постижения.


Заключителни разпоредби

§ 2. Постановлението се издава на основание чл. 105 от Конституцията на Република България и чл. 3 от Правилника за структурата и организацията на работа на Министерския съвет и на неговата администрация, приет с Постановление № 166 на Министерския съвет от 1996 г. (обн., ДВ, бр. 61 от 1996 г.: изм., бр. 27 и 45 от 1997 г.).


§ 3. Изпълнението на постановлението се възлага на председателя на координационния съвет.


Промени настройката на бисквитките