Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 10.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 187 НА МС ОТ 6.09.1994 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ПРЕСТЪПНОСТТА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 187 ОТ 6 СЕПТЕМВРИ 1994 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ПРЕСТЪПНОСТТА

Обн. ДВ. бр.74 от 13 Септември 1994г., изм. ДВ. бр.53 от 10 Юни 2003г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Приема Национална програма за противодействие на престъпността съгласно приложението.


Чл. 2. Предоставя от 1 септември 1994 г. еднократно целево, от извънбюджетен източник, сума в размер 50 млн. лв. за информационно-техническо подпомагане на полицейските служби и служители, участващи в борбата с престъпността.


Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2003 г., в сила от 01.07.2003 г.) Увеличава от 1 януари 1995 г. щатната численост на Министерството на вътрешните работи (МВР) с 2300 офицерски и 2700 сержантски бройки.

(2) Министърът на финансите при разработването на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 1995 г. да предвиди необходимите средства за увеличената щатна численост на Министерството на вътрешните работи.

(3) Министерствата и другите ведомства, на които се възлагат задачи с Националната програма за противодействие на престъпността, при разработването на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 1995 г. да предвидят необходимите средства за финансовото им осигуряване.


Чл. 4. Министърът на вътрешните работи съвместно с министъра на финансите и министъра на труда и социалните грижи до 30 октомври 1994 г. да внесе в Министерския съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за пенсиите, с който условията за пенсиониране на служителите от МВР да се приведат в съответствие със Закона за Министерството на вътрешните работи.


Чл. 5. Министърът на правосъдието до 31 декември 1994 г. да внесе в Министерския съвет проект на решение за създаване на междуведомствен орган за превенция на престъпността и координиране дейността на държавните органи в борбата срещу нея съгласно глава IV, т. 1 от приложението.


Чл. 6. Министърът на правосъдието и министърът на вътрешните работи до 30 октомври 1994 г. да предложат на главния прокурор на Република България и на директора на Националната следствена служба съвместно да разработят проект на Инструкция за работата и взаимодействието на органите на предварителното производство и Министерството на вътрешните работи по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпленията.


Чл. 7. Министерствата и другите ведомства до 31 декември 1994 г.:

1. да внесат за разглеждане в Министерския съвет предвидените в програмата законопроекти;

2. да разработят и утвърдят предвидените в програмата инструкции за взаимодействието между отделните министерства и ведомства.


Чл. 8. (1) Областните управители до 31 януари 1995 г. да разработят регионални програми за противодействие на престъпността и да осигурят средства за финансирането им. Изпълнението на програмите да се отчита пред Министерския съвет.

(2) Общинските съвети ежегодно до 31 януари след съгласуване със съответните компетентни органи да приемат програми за противодействие на престъпността и да осигуряват средства за финансирането им.


Заключителни разпоредби

§ 1. Това постановление се издава на основание чл. 105, ал. 2 от Конституцията на Република България.


§ 2. Изпълнението на постановлението се възлага на заместник министър-председател, определен със заповед на министър-председателя.


Приложение


Национална програма за противодействие на престъпността


Република България се намира в сложен период на смяна на политическата и икономическата система и преход от тоталитарно към демократично общество. Тези процеси се съпътстват от значително увеличаване и усложняване на престъпността, която се очертава като един от острите проблеми на страната.

Значителното нарастване на престъпността в икономиката нанася огромни щети на държавата. Корпорацията прониква в държавните структури. Успоредно със законовата се извършва и скрита приватизация на държавна собственост. Съществуват форми и на организирана престъпност с признаци за нейното интернационализиране.

Увеличават се тежките престъпления, свързани с насилие над личността - убийства, грабежи и изнасилвания. Зачестяват проявите на бруталност и използването на средства, създаващи опасност за живота на много хора.

По-голяма част от престъпленията се извършва от млади хора, цигани и рецидивисти. Нараства делът на престъпленията, извършвани от лица с висока степен на образование и квалификация.

Негативните тенденции в престъпността се обуславят от кризата в икономиката, високото равнище на безработица, спада на жизнения стандарт, социалното разслоение на обществото, срива на моралните ценности, задълбочаването на кризата в семейството и училището, неотговарящата на новите реалности законова база, дестабилизация на контролната, полицейската и съдебната система и липсата на съвременна система за предотвратяване на престъпността.

За ограничаване на престъпността Министерския съвет приема тази Национална програма. Нейната основна цел е ефективното противодействие на престъпността. Приоритетните насоки за осъществяването на тази цел са: подобряване на социално-икономическата база като предпоставка за ефективно противодействие на престъпността; усъвършенстване на нормативните актове, регулиращи обществените отношения в борбата с престъпността и охраната на обществения ред; оптимизиране дейността на правозащитните органи и разширяване на социалната база за противодействие на престъпността.

Приоритети за противодействие на престъпността (1994 - 1996 г.)

I. Ограничаване криминогенното влияние на факторите в икономическата сфера

1. Министерството на промишлеността, Министерството на търговията, Министерството на транспорта, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и другите заинтересувани ведомства да изградят ефективна система за управление, контрол и опазване на държавната собственост в съответните отрасли. Да се разработи и проект на Закона за управление на държавната собственост. До приемането на закона Министерският съвет да разработи нормативен акт за управление и опазване на държавната собственост.

2. Министерството на финансите съгласувано с Българската народна банка да разработи мерки за осигуряване на ефективен контрол върху дейността на банките с държавно участие с цел недопускане на скритата им приватизация и реализиране на загуби и лоши кредити.

3. Министерството на финансите да разработи цялостен механизъм за контрол по събиране на данъците и усъвършенстване на митническия режим.

4. Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи съгласувано с Българската народна банка да разработят проект на Закон за установяване и доказване правомерния произход на паричните средства, ценни книжа и имущество с голяма стойност - собственост на физически и юридически лица.

5. Министерството на труда и социалните грижи съвместно със заинтересуваните ведомства да реализира разработената стратегия за пазар на труда с цел ограничаване на безработицата.


II. Ограничаване на криминогенните фактори в социалната сфера

1. Министерството на труда и социалните грижи съвместно със заинтересуваните ведомства да актуализира програмите за социална защита на безработните и социално слабите слоеве. Да се разработи механизъм за стимулиране активността на частните юридически лица и едноличните търговци за ограничаване на безработицата и престъпността сред младите хора, осъдените и лицата с повишен риск да извършат престъпления, като за работодателите се предвидят икономически преференции и данъчни облекчения.

2. Министерството на труда и социалните грижи и областните управители да разработят и предложат допълнителни мерки за осигуряване на постоянна или сезонна трудова заетост на населението от цигански произход.

3. Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Министерството на науката и образованието, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалните грижи и Комитетът за младежта и спорта след съгласуване с Главната прокуратура на Република България да разработят и внесат в Министерския съвет проекти на Закон за детето и Закон за съдилищата за малолетни и непълнолетни, които да уреждат отношенията, свързани с профилактиката, отговорността на родителите, държавата и обществото с цел недопускане и ограничаване на отклоненията в поведението на подрастващите.

4. Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Министерството на науката и образованието, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалните грижи и Комитетът за младежта и спорта съгласувано с Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните да разработят и внесат в Министерския съвет предложения за откриване на приюти за безпризорни деца.

5. Министерството на науката и образованието съгласувано с Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи да разработи програма за правното обучение и възпитание на учениците и студентите.

III. Усъвършенстване дейността на правозащитните органи

1. Министерският съвет да внесе за приемане от Народното събрание проект на Закон за държавния служител с цел създаване на постоянен и стабилен професионален статут на тази категория лица.

2. Министерството на вътрешните работи да разработи мерки за оптимизиране структурата, организацията, информационните системи и кадровата политика на полицейските органи.

3. Министерството на вътрешните работи да предложи на Министерския съвет да отпусне допълнително 5000 щатни бройки за Националната полиция с оглед цялостно обхващане и насищане на съответните територии с полицейски сили и удовлетворяване на реалните потребности за противодействие на престъпността.

4. Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието съвместно с другите заинтересувани ведомства да предложат мерки за привеждане заплащането на служителите от правозащитните органи в съответствие със спецификата и обществената значимост на труда им.

5. Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалните грижи и Министерството на финансите да преразгледат условията за пенсиониране на служителите от МВР и да предложат законопроект за изменение и допълнение на Закона за пенсиите, с който условията за тяхното пенсиониране да се приведат в съответствие със Закона за Министерството на вътрешните работи.


6. Министърът на вътрешните работи да предложи на главния прокурор и на директора на Националната следствена служба съвместното разработване на Инструкция за взаимодействието и координацията между органите на МВР, прокуратурата и следствието в дейността по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпленията.

7. Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, Министерството на териториалното развитие и строителството и Комитетът по пощи и далекосъобщения да разработят съвместна Инструкция за взаимодействие между специализираните органи, участващи в борбата с престъпността.

8. Министерството на вътрешните работи и Министерството на финансите да разработят съвместна Инструкция за методите и формите на взаимодействие между органите на МВР и органите на финансовия, данъчния и митническия контрол.

9. Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи да предложат законопроекти за изменение на Наказателния кодекс и на Наказателно-процесуалния кодекс, предвиждащи увеличаване размера на наказанието за посегателства срещу служители на МВР и на съдебната система; предоставяне на полицейските органи функции по разследване на престъпленията; защита на пострадалите и свидетелите и придаване доказателствена сила на факторите и обстоятелствата, установени чрез специалните разузнавателни средства.

10. Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите да разработят и предложат на Министерския съвет стратегия за борба с корупцията в структурите на изпълнителната власт.

11. Министерството на вътрешните работи да разработи съобразена с реалностите концепция за предоставяне оръжие на физически и юридически лица.

12. Министерството на вътрешните работи да разработи и внесе в Министерския съвет концепция за осигуряване на полицейските органи със съвременни и унифицирани транспортни, комуникационни, информационни и специални технически средства.

13. Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи да разработят законопроекти за усъвършенстване на паспортно-визовия режим.

14. Министерството на вътрешните работи да създаде организация за ефективен контрол по пребиваването на чужди граждани в страната.

IV. Участие на държавните органи и обществеността в противодействието на престъпността

1. Към Министерския съвет да се създаде междуведомствен орган за превенция на престъпността и координиране дейността на държавните и обществените органи в борба срещу нея.

2. Ръководителите на министерства и други ведомства да създадат организация за осъществяване на действен вътрешноведомствен контрол с цел опазване интересите на държавата и ограничаване на възможностите за извършване на престъпления.

3. Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието да разработят и предложат на Министерския съвет модел за участие на средствата за масово осведомяване, обществените организации и гражданите в борбата с престъпността.


V. Осигуряване изпълнението на Програмата за противодействие на престъпността

1. На базата на приетата Национална програма за противодействие на престъпността отделните министерства и ведомства да разработват едногодишни планове за етапното й изпълнение при строга диференциация на сроковете и отговорностите. Резултатите от изпълнението на плановете да се отчитат на заседания на Министерския съвет.

2. Въз основа на програмата областните управители и кметовете на общини съвместно с териториалните полицейски служби ежегодно да разработват регионални програми за противодействие на престъпността и да информират обществеността за резултатите от тяхното изпълнение.

3. Министерството на финансите да осигури необходимите средства за изпълнението на Програмата за противодействие на престъпността.


Промени настройката на бисквитките